Oryzon es desploma a la borsa després de trencar l'acord amb Roche

La multinacional suïssa deixarà de desenvolupar la molècula de la biotecnològica catalana

La biotecnològica catalana Oryzon Genomics lidera aquest dimecres les caigudes a la borsa, després que el gegant farmacèutic suís Roche anunciés que deixarà de desenvolupar  la seva molècula ORY-1001 per al tractament de la leucèmia i altres tipus de càncer. A mig matí la companyia ha arribat a perdre un  23% del seu valor.

Així doncs, Roche ha decidit trencar l'acord de llicència al qual havia arribat amb Oryzon i pel qual l'empresa catalana va rebre 23 milions d'euros entre el 2014 i finals del 2016. A finals de l'any passat, la companyia va anunciar que la molècula ORY-1001 ja s’està provant en pacients amb leucèmia i que els primers resultats eren“prometedors”.

Segons ha explicat aquest dimecres l'empresa en un comunicat, Roche els va notificar ahir a la nit que havia decidit aturar el desenvolupament clínic de la molècula ORY-1001 per una "repriorització estratègica de la seva cartera de projectes".

El conseller delegat d'Oryzon, Carlos Buesa, ha lamentat aquesta decisió, però ha matisat "que la raó de la seva decisió no han sigut dades negatives de la molècula", sinó la reorganització de les prioritats internes de Roche. Actualment, la catalana estava centrada en centra en desenvolupar l’ORY-2001, la seva segona molècula per tractar malalties com l’esclerosi múltiple, l’Alzheimer o les malalties de Hungtinton.

Recerca d'un nou soci

Com a conseqüència d'aquesta decisió, Oryzon recuperarà els drets d'ORY-1001 i s'enfocarà a reprendre el desenvolupament clínic sense que es produeixin retards en els seus resultats. Segons ha explicat Buesa a l'ARA, la companyia avaluarà quins han de ser els següents estudis per avançar en aquest projecte i ja està en contacte amb la indústria per trobar un substitut a Roche.

"És important no dramatitzar amb aquesta situació", ha recalcat Buesa, que assegura que Oryzon compta amb prou coixí financer per redreçar aquesta "sorpresa". L'empresa va tancar una ampliació de capital de 18,2 milions d'euros el març passat que per primer cop va incorporar al seu capital fons americans especialitzats.