INDÚSTRIA
Economia 11/05/2011

Ossa va oferir al Govern entrar a l'accionariat de l'empresa

"En cap moment no hem donat un ultimàtum a ningú", assegura el director general, Joan Gurt

Ignasi Pujol
2 min
Fàbrica de motocicletes Ossa a Girona

BarcelonaEl director general d'Ossa Factory, Joan Gurt, ha assegurat avui que dues comunitats autònomes els ofereixen terrenys finançats a molt baix tipus d'interès i entrar al capital de la companyia en percentatges que oscil·len entre el 5% i el 10%, mentre que a Catalunya no pot aconseguir 4 milions en avals públics.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per això ha tornat a posar de manifest, aquesta vegada en una roda de premsa, que la companyia deixarà Catalunya si el dia 20 de maig no ha aconseguit els 4 milions d'euros en avals per finançar la seva activitat industrial, i als quals s'havia compromès el tripartit, que també hauria descartat entrar al capital de la companyia, tal com havien ofert els seus accionistes.

Per ara, l'Institut Català de Finances (ICF), organisme públic dependent de la Generalitat, no ha donat els avals compromesos per l'executiu anterior, informa Efe.

Ossa, que preveu facturar 11 milions d'euros aquest any i 25 milions el 2013, assegura que no pot tenir proveïdors si no els avança els fons, i que necessita aquests avals per començar a fabricar l'1 de juny, avals als quals la Generalitat s'havia compromès abans de la victòria de CiU.

Ara, dues comunitats autònomes, que Gurt no ha volgut revelar, els ofereixen aquest finançament, terrenys per instal·lar-se i fins i tot entrar al capital.

Segons Gurt, "també tenim ofertes per anar-nos-en fora d'Espanya", però ha assegurat que la seva voluntat no és anar-se'n, sinó aconseguir el finançament que estava pactat.

Gurt ha reconegut que "ja hem rebut 500.000 euros en avals, però no són suficients, perquè a més de muntar les motos estem fent de banc dels proveïdors".

El director general d'Ossa Factory accepta que "aquest no és només un problema meu, sinó generalitzat en el sector de la moto, que s'està perdent a Catalunya, i també de les petites empreses en general", i ha afegit que "parlo també en nom d'aquests empresaris, fins i tot més petits, com els nostres proveïdors, als quals se'ls ha tancat qualsevol font de finançament".

El 2010, Ossa va fabricar 1.000 motos i per 2011 tenia comandes de 2.500, més de les previstes, que ha hagut de reduir a 1.500 unitats pels problemes de finançament.

Ossa assegura que el 70% dels seus proveïdors són catalans i que la seva fàbrica a Girona (Gironès) haurà de tancar, amb la pèrdua de 37 llocs de treball directes, si es produeix aquesta deslocalització.

"En cap moment no hem donat un ultimàtum a ningú. Des del 2009 es coneixia la situació i la conselleria d'Indústria sabia que hi havia una data màxima", ha matisat Joan Gurt.

Segons aquest directiu, "Ossa ha conclòs que malgrat que és una empresa que aposta per la R+D i per l'exportació, tal com demana la Generalitat, no té futur a Catalunya si no es donen aquests avals".

Joan Gurt, Joan Roma i els altres dos socis que van comprar Ossa el 2006 per rellançar la marca no volen marxar de Catalunya, "fet que és molt dur per nosaltres, tant professionalment, laboralment com familiarment", ha indicat.

Gurt ha destacat que els socis d'Ossa ja han posat i avalat 5 milions d'euros i ara fa falta aquest suport públic a causa de la falta de finançament privat.

Ara tot depèn que l'ICF atorgui aquests 4 milions en avals perquè l'empresa pugui desenvolupar l'activitat a través de finançament de confirming.

stats