MACROECONOMIA

L'atur seguirà creixent l'any que ve

La UE preveu que Espanya incomplirà el compromís de reduir el dèficit al 6% el 2011

La Comissió Europea rebaixa a gairebé la metit les previsions de creixement del govern espanyol pel proper any

La Comissió Europea no confia que Espanya pugui complir el compromís de rebaixar el dèficit al 6% l'any que ve, ja que les previsions amb les que treballa auguren un creixement de l'economia bastant més dèbil del que espera el govern espanyol pel 2011.

Segons l'informe europeu, Espanya tancarà el 2010 amb un creixement negativu del 0,2% del PIB i la seva economia creixerà un 0,7% l'any vinent, gairebé la meitat del que calcula l'executiu espanyol, que treballa amb la previsió de l'1,3%.

Amb aquesta perspectiva, la CE veu poc probable que l'Estat espanyol arribarà al 2011 amb un dèficit del 6,4%, quatre dècimes per sobre del compromès. Aquest any, el dèficit se situarà al 9,3%.

En l'evolució que preveu l'executiu comunitari, Espanya tampoc compliria els compromisos de dèficit per als anys següents, la qual cosa complicaria que arribés a situar-lo al 3% al 2013 tal i com exigeix el Pacte d'Estabilitat.

Pel que fa al nivell de deute espanyol Brussel·les augura que augmentarà fins al 73% del PIB en dos anys.

Les valoracions de la Comissió Europea apunten a que, tot i que sembla que l'economia s'ha estabilitzat al 2010, Espanya no ha emprès encara una recuperació "sòlida" i afirma que l'atur seguirà creixent.

La desocupació no es reduirà fins que comencin a notar-se efectes de la reforma laboral en el proper any i de la negociació col·lectiva que està en vies d'assolir-se.

Europa ha valorat en positiu les reformes engegades pel govern espanyol i ha augurat que contribuiran a reprendre el creixement i fer remuntar el mercat laboral, que haurà de seguir absorbint treballadors de sectors com la construcció, que seguirà davallant.

Més continguts de