Economia 28/07/2017

L'economia catalana accelera el seu creixement al 2,8% el segon trimestre

L'IPC es manté a l'1,5% a Espanya per l'estabilitat dels preus dels aliments, segons les dades de l'INE

Ara
2 min
El port de Barcelona

BarcelonaL'economia catalana va créixer dues dècimes fins a una taxa intertrimestral de l'1% el segon trimestre. Amb aquest impuls, el PIB de Catalunya va assolir un creixement interanual del 2,8%, segons l'estimació avançada que publiquen aquest divendres l'Idescat i el departament d'Economia. Per al Govern, aquestes dades mostren que "l'economia catalana s'està recuperant amb escreix de la moderació que va experimentar la segona meitat de l'any passat".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Pel que fa a les diferències entre sectors, el creixement del valor afegit brut de la indústria es va situar en un 2,8%, una taxa inferior a la del trimestre anterior. No obstant això, la millora d'aquest sector ha presentat en l'últim any creixements més elevats a Catalunya que en el conjunt de la zona euro. Així doncs, els sectors amb un millor comportament han sigut el tèxtil i la confecció, la maquinària i els equips mecànics, i els productes farmacèutics.

D'altra banda, la construcció continua guanyant força i el segon trimestre creix un 6,9%, gràcies al sector residencial. Segons el departament d'Economia, les dades recents mostren una millora de la licitació, però, tot i això, l’evolució de la inversió en els pressupostos públics encara "no permet preveure una revitalització de l’obra pública a curt termini".

Respecte al sector de serveis, els indicadors també mostren una acceleració del sector, que va millorar en tres dècimes el trimestre anterior fins a un creixement interanual del 2,5%. En aquest sentit, l'activitat turística va sumar un augment del 10,5% interanual en el volum de turisme estranger i un 13,6% en la despesa turística.

Els preus es mantenen a l'1,5%

D'altra banda, l'índex de preus de consum (IPC) va retrocedir un 0,7% al juliol respecte al mes anterior, però va mantenir la seva taxa interanual en l'1,5%, segons l'indicador avançat que també ha publicat aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La del juliol és l'onzena taxa positiva que encadena l'IPC interanual després de vuit mesos en negatiu.

L'organisme ha apuntat que aquest manteniment es deu a l'estabilitat dels preus dels aliments i les begudes no alcohòliques. No obstant això, també hi van influir els carburants (gasoil i gasolina), els preus dels quals han baixat menys aquest mes que el juliol del 2016.

stats