El PIB d’Espanya frena fins a créixer un 0,7%

El producte interior brut (PIB) espanyol va pujar un 0,7% el tercer trimestre de l’any, en línia amb les previsions del Banc d’Espanya i altres organismes. Aquest creixement és una dècima inferior al que el PIB havia registrat en els tres trimestres anteriors i se situa tres dècimes per sota del que va assolir el tercer trimestre del 2015.

Amb aquesta dada, el PIB retalla en dues dècimes la seva taxa interanual, que es va situar en el 3,2%, respecte al 3,4% del trimestre anterior. Aquest ritme, però, manté el creixement de l’economia espanyola molt per sobre de la majoria de la zona euro. Per damunt només té economies com Romania, Hongria i Eslovàquia; i queda netament per sobre dels primers països, Alemanya, França i Itàlia.

Els preus es disparen

D’altra banda, la inflació es va disparar a l’octubre al nivell més alt en tres anys (des de l’agost del 2013) fins a créixer un 0,7%, és a dir cinc dècimes més que al setembre, segons les dades publicades ahir. Tot just al juliol l’IPC estava al -0,6%.

Com és habitual, les baixades i les pujades estan molt relacionades amb les oscil·lacions dels preus de l’electricitat i els carburants, que van ser els principals causants d’aquest increment. Segons el Banc Central Europeu, però, la inflació subjacent -la que exclou l’electricitat o l’alimentació, que són més volàtils- segueix sense donar “senyals convincents” de créixer.

Més continguts de