ATUR
Economia 17/08/2012

El PP aposta per restringir l'ajuda de 400 euros als aturats

Dos dies després que Rajoy anunciés la renovació amb retocs de l'ajuda de 400 euros als aturats que han esgotat la prestació, el PP va advocar per endurir les condicions econòmiques del pla.

Joan Faus
2 min

MADRID.El PP continua deixant entreveure què farà el govern espanyol amb l'ajuda de 400 euros durant sis mesos per als aturats que han esgotat la prestació i que no tenen cap font d'ingressos. Cinc dies abans que el president Mariano Rajoy anunciés dimarts la pròrroga del pla Prepara, que va caducar l'endemà, el portaveu dels populars al Congrés de Diputats, Alfonso Alonso, es va mostrar a favor de renovar les ajudes però introduint-hi canvis que facilitin la reinserció laboral. Rajoy efectivament va anunciar la continuació del pla però amb retocs per millorar-ne l'eficiència.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ahir va ser el torn del vicesecretari d'organització i electoral del PP, Carlos Floriano, que va avançar per on poden anar aquestes modificacions. El número tres dels conservadors va dir, en una entrevista a la cadena Cope, que el pla ha de servir perquè l'ajuda de 400 euros "arribi a les famílies que realment ho necessiten", ja que, segons va denunciar, "en alguns casos" l'estaven rebent "persones que vivien amb els seus pares independentment del nivell econòmic que tingués la seva família". Una situació que va apostar per corregir en el pla renovat, que l'executiu de Rajoy aprovarà en el consell de ministres de divendres. Si es repeteix el precedent d'Alonso i les propostes de Floriano també s'acaben complint, el govern espanyol restringirà les condicions d'accés a les ajudes.

L'actual programa Prepara -que va crear l'executiu del PSOE el febrer del 2011 com a successor del pla Prodi nascut el juliol del 2009- no té en compte la situació econòmica dels familiars de l'aturat però sí que el receptor no tingui cap font d'ingressos oficial. L'objectiu és evitar el risc d'exclusió social d'aquestes persones, com va recordar el mateix vicesecretari d'organització del PP. Floriano, però, no es va sortir del discurs dur. "[Si es pensa que] les subvencions han de perdurar indefinidament, ens estem equivocant en el seu plantejament", va dir.

En clau partidista, va assegurar que l'executiu del PP ha "complert amb el termini" de prorrogar el pla Prepara i va criticar la campanya del PSOE que reclama la renovació d'aquesta ajuda quan l'anterior govern de José Luis Rodríguez Zapatero va prorrogar-la l'agost passat onze dies després que caduqués.

Millorar la integració laboral

Com ja va fer Rajoy, i abans Alonso, el número tres del PP va tornar a insistir que l'ajuda de 400 euros ja no funcionava com a instrument per integrar-se al mercat laboral, i que, per tant, també cal corregir-ne aquest aspecte. En la seva primera fase el pla Prepara va tenir un cert èxit i un 20% de les persones que s'hi van acollir van acabar trobant feina. Ara, però, aquesta proporció ha caigut fins a un irrisori i preocupant 6%.

Un total de 500.900 persones arreu de l'Estat s'han beneficiat del programa, dels quals 67.594 viuen a Catalunya, que és la comunitat on més aturats l'han percebut. El pla ha tingut un cost, segons el ministeri de Treball, de 1.051,7 milions fins al maig. A més, un 72% dels participants no tenen una educació que superi els estudis bàsics, és a dir, que són un dels col·lectius de més difícil col·locació al mercat laboral.

stats