AUSTERITAT
Economia 19/05/2012

El PP vol reduir del 45% al 35% el pes del sector públic sobre el PIB

El PP admet que prepara una reforma al sector públic que passa per retallar deu punts, fins al 35%, el pes sobre el PIB espanyol. El pla passarà per privatitzacions i dissolucions d'empreses.

E. F.
2 min
El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ahir en unes jornades sobre política sanitària, un dels àmbits en què el PP ja ha aplicat retallades aquest any.

BARCELONA.El PP va avançar ahir que la reforma al sector públic serà "dolorosa" a curt termini, assumint que l'objectiu de rebaixar el pes del sector públic al PIB espanyol comportarà pèrdua de llocs de treball. El govern espanyol preveu aprimar deu punts el pes del sector públic, fins a situar-lo en el 35% del PIB. Segons van informar fonts del partit, per aconseguir-ho caldrà privatitzar serveis i desmantellar algunes societats creades els últims anys dependents de l'administració. Serà, van afegir, com tornar a l'escenari de sector públic d'abans de l'arribada dels socialistes al poder el 2004. El govern espanyol ja prepara un primer pla de privatitzacions centrat principalment en les infraestructures i els serveis ferroviaris i aeroportuaris.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El PP va reconèixer que la mesura d'aprimar el sector públic serà "costosa" per als treballadors. De fet, l'executiu ja ha pres fins ara altres mesures d'ajustament a escala estatal com ara que durant les baixes temporals no cobrin el 100% del sou, i estudia lligar salaris a productivitat. El que de moment no està damunt la taula és una rebaixa generalitzada de sous als funcionaris i treballadors públics. Però a Catalunya això s'està aplicant per la via dels complements salarials, que són competència del Govern. Els treballadors públics catalans cobraran aquest any un 5% menys després de la retallada. Depèn de com vagi la recuperació econòmica, aquesta retallada es pot allargar fins al 2014, segons el document del pacte d'estabilitat que el govern d'Artur Mas, igual que la resta de comunitats, va presentar a Madrid dijous.

Una altra de les mesures que prepara l'executiu espanyol és una llei d'unitat de mercat per unificar les condicions a què s'autoritzen compres i vendes de béns i serveis a totes les comunitats autònomes.

Missatge a Europa

Amb la mesura de rebaixar el pes del sector públic -que ara és del 45%- es llança un nou missatge d'austeritat a Europa i també als mercats, que últimament miren més que mai els senyals que arriben des d'Espanya.

La presidenta de la Comissió d'Economia del Congrés, Elvira Rodríguez, va defensar que Espanya "està fent els deures i caminant pel camí que es va proposar i que segueix amb les reformes que s'aproven divendres rere divendres".

A canvi, va insistir Rodríguez, Europa també ha de complir amb la seva part d'aquests deures per preservar la moneda única. Per fer-ho, va dir, cal que aprofundeixi en la política monetària per evitar les "envestides" a què està sotmès l'euro des de l'estiu passat.

Sobre la possibilitat que el Banc Central Europeu (BCE) ajudi Espanya amb una injecció de liquiditat per allunyar-la de la tensió dels mercats, Rodríguez va dir que el govern espanyol no ho ha sol·licitat directament, tot i manifestacions "prou clares" d'alguns ministres com els d'Economia i Hisenda.

stats