Economia 09/05/2012

La prima de risc marca el seu rècord des que Rajoy és president

La diferència entre el bo espanyol a deu anys i l'alemany es situa en els 450 punts, amb una taxa de més del 6%, com a conseqüència dels dubtes dels inversors sobre el futur de l'euro

Efe/ara
2 min

MadridLa prima de risc espanyola superava a les 15 hores els 457 punts bàsics, la taxa durant el dia més alta dels últims sis mesos –el rècord des que Rajoy va assumir la presidència del govern espanyol–, a causa de la fugida dels inversors del deute sobirà europeu que no sigui l'alemany el rendiment del qual a deu anys queia a mínims històrics de l'1,53%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La impossibilitat per formar un govern estable a Grècia, el que podria derivar en una nova convocatòria electoral, i fins i tot a la sortida del país de la zona de l'euro, encaria el rendiment dels bons sobirans d'altres membres de la zona euro.

En concret, el bo espanyol a deu anys superava el 6%, la taxa més alta de les últimes tres setmanes, mentre que el bo germànic continuava en descens en mínims històrics.

Espanya i Itàlia es mostraven més vulnerables que altres països de la zona al possible triomf de les tesis antieuropeistes a Grècia, de manera que el sobrecost que els inversors exigeixen per la compra de deute sobirà d'Espanya pujava a la seva taxa més alta des de novembre, i la d'Itàlia superava els 400 punts bàsics amb el rendiment del seu bo sobirà en el 5,56%.

A Espanya, a més, la pujada del risc país coincideix amb els dubtes sobre el sector financer espanyol, alimentats per la crisi de Bankia, que podria necessitar fins a 11.000 milions d'euros en ajudes públiques per sanejar els seus actius immobiliaris, i per la possibilitat de que l'executiu espanyol incrementi novament les exigències de provisions que han d'assolir les entitats financeres per netejar la seva exposició al totxo.

De fet Bankia pateix aquest matí, per tercer dia consecutiu, fortes caigudes a la borsa espanyola. Els problemes de Bankia i la previsió del consell de ministres del divendres d'aprovar la creació d'un banc dolent i d'obligar als bancs a fer més provisions ha estat el detonant de les pèrdues que reflexa l'Ibex-35 a mitja sessió.

L'índex selectiu cau el 3,21%, fins els 6.781 punts. La resta de mercats europeus també registren una sessió a la baixa, però a molta distància sobre la borsa espanyola. Bankia perd el 6,37%, però la resta de grans bancs també retrocedeixen: CaixaBank cau un 6,42%, Banco Santander el 5,39% i el Popular, BBVA i Bankinter també registren davallades superiors al 5%. Banc Sabadell perd un 4,22%.

stats