Economia 02/11/2011

El PSOE carrega contra el referèndum grec mentre el PP evita valorar-lo

La patronal espanyola renya Grècia i li exigeix que comenci a fer els deures

Miquel Codolar
2 min

MadridEl govern espanyol va culpar Grècia d'obrir la porta a una situació insostenible que perjudicaria Europa i Espanya. El ministre de Presidència, Ramon Jáuregui, va advertir que un rebuig de Grècia a les condicions del rescat conduiria a una situació insostenible en aquest estat i posaria en joc la credibilitat d'Europa. Va acusar Grècia de contribuir a crear una "inestabilitat" que va dir que és "dolenta" per l'economia i perjudicial per "tots els països de la zona euro i també per Espanya, perquè està a dins". Jáuregui va considerar que el referèndum suposa una "pèrdua de confiança del conjunt de la zona euro en la superació dels problemes que Grècia està tenint des del febrer del 2010" i va lamentar que s'estigui "tardant massa" en solucionar el problema. Sobre les conseqüències concretes que la decisió de Grècia pot tenir per Espanya va exposar que "no cal ser més gràfic perquè les dades són eloqüents per sí mateixes".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'oposició, en canvi, va passar de puntetes per la decisió del referèndum grec sense voler criticar ningú. El coordinador econòmic del PP, Cristóbal Montoro, va demanar respectar "al màxim" pel bé de la Unió Europea les decisions adoptades per un govern grec "legítimament constituït". Va assegurar que el seu partit no entrarà en la "desqualificació política de ningú" per convocar un referèndum i va dir que l'executiu espanyol "s'està equivocant en fer-ho". Va aprofitar per criticar Zapatero per no haver defensat els interessos d'Espanya a la cimera europea i "acceptar unes normes que no són les que ens convenen". El PP considera que "en aquests moments no es tracta d'afirmar si una determinada decisió d'un país és "l'adequada o no" perquè "això és un club de voluntaris", en referència a la UE.

La patronal espanyola va renyar Grècia i li va exigir que comenci a fer els deures. El vicepresident de la CEOE, Arturo Fernández, va assegurar que si Grècia rebutja les mesures de rescat pactades amb l'eurozona podria abandonar l'euro i perjudicar, sobretot, a Espanya. El líder de la patronal madrilenya va lamentar que la Unió Europea viu una situació "crítica, molt greu i dramàtica" després de la decisió de dur a terme un referèndum "inesperat". La CEOE va advertir que "els grecs han de començar a fer els seus deures" perquè quan un país rep diners té obligacions que ha de complir i no es pot prendre l'austeritat "alegrement". Fernández considera que les mesures del programa del PP comportaran canvis "brutals" amb mesures que pot ser que no agradin als espanyols però que allunyaran Espanya de Grècia.

stats