OBITUARI
Economia 24/06/2012

Paco Flaqué, spirit of Gaudí fashion show, dies

El principal promotor de la moda tèxtil, Paco Flaqué, va morir ahir als 79 anys. Deixa una llarga herència com a creador de les passarel·les Gaudí i dels salons Pielespaña, Intimoda i Noviaespaña.

Ara
2 min
Paco Flaqué va ser el gran introductor de la moda internacional a la Barcelona dels anys 70.

BARCELONALa tradició tèxtil és molt rellevant a Catalunya. El cas de Paco Flaqué n'és un exemple. Nét d'un fabricant de teixits d'Olesa de Montserrat, on va néixer, es va dedicar de ben jove a la moda. Es va moure sempre en el món familiar, entre les teles i les manufactures de l'empresa que va fundar el seu avi.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Un viatge a Londres el va fer decantar pel món de la moda i les desfilades. Eren els temps de les minifaldilles de Mary Quant, als anys 60, a ritme dels Beatles. Flaqué es va casar amb Maria Teresa Sancho, la seva millor relacions públiques, i va intentar importar les sensacions internacionals a l'Espanya de l'època. Va aglutinar a poc a poc dissenyadors i fabricants del tèxtil, que ja als anys 70 es van agrupar en l'entitat Compromoda Espanyola, un saló que va posar en marxa a Madrid. Era habitual observar personatges com Salvador Dalí en les propostes culturals de Paco Flaqué.

Al cap d'uns anys va iniciar el projecte Moda del Mediterráneo, en col·laboració amb Antonio Comín. Va ser l'embrió de la Passarel·la Gaudí. A partir d'aquí, la llista d'iniciatives de representació empresarial és molt llarga: Pielespaña, Intimoda, Intibaño, Noviaespaña i Intermercería.

Reconeixements

La seva carrera professional està farcida de reconeixements i premis. L'any 1969 obté a Itàlia el diploma d'honor per la divulgació de la moda, i dos anys més tard rep el mateix guardó en la quarta Olimpíada Internacional de l'Alta Moda Creativa. L'any 1979 li atorguen el premi Galena de la Moda Creativa. L'Ajuntament de Barcelona li va atorgar la medalla d'honor de Barcelona.

Un any abans també se li va concedir la Clau de Barcelona per la seva trajectòria professional. Amb tot, el nom de Paco Flaqué s'associa a la Barcelona Fashion Week i a la seva contribució a convertir la capital catalana en el centre mundial del disseny, competint amb les grans cites de moda europees.

D'aquesta manera, des del 1995 dirigeix Moda Barcelona, associació que, a més de la Passarel·la Gaudí Núvies, agrupa el saló internacional professional Noviaespaña, el més important d'aquesta especialitat a escala mundial, amb un total de 22 edicions organitzades. La gran afició de Paco Flaqué va ser la pintura. Però, fruit de la seva gran activitat, va presidir fins al maig la Barcelona Bridal Week.

stats