Economia 01/02/2011

L'acord social inclou un fòrum per debatre conflictes competencials relacionats amb la indústria

Forma part del pacte social i econòmic que el govern espanyol, els sindicats i la patronal escenificaran demà a la Moncloa

Miquel Codolar
2 min

MadridUn dels últims acords del pacte social a tancar-se ha estat el que fa referència a la política energètica, en què s'ha optat per la creació d'un fòrum de treball en el qual participarà el govern espanyol, la patronal, els sindicats i representants autonòmics per analitzar la normativa industrial i autonòmica i proposar possibles solucions. Un altre dels últims serrells de l'acord ha estat el pla de xoc contra l'atur juvenil i de llarga durada, que forma part de les polítiques actives d'ocupació. Aquest pla excepcional per a un any va dirigit a joves de fins a 30 anys i a persones que porten molt de temps aturades i es basa en una reducció de les quotes empresarials a la Seguretat Social durant el primer any de contracte per a les empreses que els donin feina a temps parcial amb una jornada d'entre el 50% i el 75% de l'habitual. Ha estat passada la mitjanit quan s'ha tancat el pacte social del govern espanyol, els sindicats i la patronal. La setmana passada ja s'havien posat d'acord sobre la reforma de les pensions i la negociació col·lectiva, però calia tancar les polítiques actives d'ocupació i la política industrial i energètica.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Demà a la Moncloa s'escenificarà l'acord

El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha convocat per demà al matí a la Moncloa els líders sindicals Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez, així com el president de la CEOE, Joan Rosell, per firmar l'acord. D'aquesta manera, i amb declaracions de tots els artífexs de l'acord, s'escenificarà el pacte més important des dels Pactes de la Moncloa del 1977. El document resultant, de 38 pàgines, exposa com es reformarà el sistema de les pensions, inclou els principis bàsics de la negociació col·lectiva i de les polítiques actives d'ocupació, així com mesures vinculades a la política industrial, energètica i d'investigació i desenvolupament. L'acord situa l'edat de la jubilació als 67 anys i inclou la possibilitat de retirar-se als 65 anys i cobrar tota la pensió complerta si s'han cotitzat 38,5 anys, enfront dels 35 actuals. Amb l'acord social, el govern espanyol haurà de buscar a partir d'ara l'acord parlamentari. La majoria dels partits han mostrat bona predisposició per arribar a l'acord, fins i tot el PP. Les crítiques les han protagonitzat IU, ICV, ERC i BNG, tot i que no han explicitat quin serà el sentit del seu vot.

stats