EMPRESES
Economia 09/01/2011

Panrico va perdre 149 milions el 2009 abans que la banca en prengués control

El deute superava els 600 milions, gairebé l'equivalent de la facturació de la l'empresa de brioxeria

Efe
2 min

BarcelonaPanrico va perdre 149 milions d'euros en el seu últim exercici controlat pel fons de capital risc Apax Partners, el de 2009, i abans del refinançament de deute amb el qual la banca creditora va prendre el control de la companyia. Així consta als comptes de la societat, que mostren la delicada situació financera que vivia el grup, amb un deute de 605 milions que gairebé superava la facturació de l'empresa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Portaveus de Panrico han declinat comentar els comptes i han indicat que el 2010 els resultats s'han anat reconduint gràcies tant al treball del nou director general, César Bardají, com el refinançament dels préstecs que va reduir el deute de la companyia durant l'any 2010 de 605 milions a 350 milions. Amb aquesta operació, Apax va sortir del capital de Panrico i van entrar la banca creditora, que tenia subscrit un crèdit sindicat de 560 milions d'euros, liderat per ING, segons consta a la memòria.

Després d'aquesta conversió de crèdit en capital, la banca es va fer amb el 80% de Panrico i el 20% restant va quedar en mans del fons Oaktree Capital, que va comprar diversos paquets de deute a alguns bancs creditors, entre ells Caja Madrid.

Panrico, que ocupa més de 3.500 treballadors, comercialitza marques com Bollycao, Donut i el pa de motlle Panrico entre d'altres, però s'està veient afectat per la forta pressió de les marques blanques i per la caiguda del consum provocada per la crisi. De fet, més de la meitat de les pèrdues s'atribueixen a pèrdues per deteriorament en el fons de comerç de 88 milions en el negoci de brioixeria i forn, és a dir, en el ram d'activitat que havia adquirit Apax.

El 2005 un grup de fons de capital risc assessorats per Apax van comprar el 75% de Panrico a La Caixa i a la família Costafreda per més de 1.000 milions d'euros, però els nous propietaris van ser incapaços de rendibilitzar l'adquisició i de complir amb les condicions que els havien posat els bancs que havien finançat l'operació.

La previsió per al passat 2010 que es feia en la memòria de Panrico és que l'evolució de les vendes seguiria sent feble per la situació econòmica espanyola.

stats