Economia 18/07/2012

El Parlament aprova la llei de caixes per defensar l'obra social

Les caixes quedaran definitivament en mans privades. Un patronat de 20 membres regirà les fundacions d'aquestes entitats, que es dedicaran bàsicament a gestionar el que queda de l'obra social.

T.g.
2 min
El Parlament aprova la llei de caixes per defensar l'obra social

BARCELONA.Ahir es va tancar un dels penúltims capítols en la llarga transformació de les caixes. No serà l'últim, perquè encara queda per definir si aquestes entitats podran mantenir els lligams financers amb els bancs que van crear fa un any i mig. Però com a mínim la Generalitat ha aconseguit preservar el futur de les obres socials.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El ple del Parlament va aprovar ahir la llei de caixes. CiU, el PSC, PP i ERC hi van votar a favor, mentre que ICV-EUiA, Ciutadans i Solidaritat (SI) ho van fer en contra. Les entitats afectades són les que han passat a titularitat pública, les que ja han estat privatitzades i les que han participat en les anomenades fusions fredes: CatalunyaCaixa, Unnim, Caixa Penedès (BMN) i Caixa Laietana (Bankia). En aquest últim cas, l'entitat ha perdut la petita participació que mantenia al hòlding Banco Financiero y de Ahorros (BFA), la matriu de Bankia, i això vol dir que Caixa Penedès s'ha quedat com CatalunyaCaixa i Unnim, sense cap lligam amb el banc que van crear. Per tant, la llei afecta les entitats que han perdut el control del negoci bancari, de manera que La Caixa no en queda afectada perquè conserva el 61% de CaixaBank.

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va destacar al Parlament la importància de conservar el patrimoni de l'obra social. "Cal evitar el risc que edificis simbòlics com la Pedrera de Gaudí poguessin acabar per tenir a sobre un cartell publicitari d'un banc espanyol".

Compareixences

L'activitat parlamentària seguirà al setembre amb l'inici de la comissió d'investigació, que ha demanat la compareixença de l'expresident i de l'actual màxim responsable de Bankia, Rodrigo Rato i José Ignacio Goirigolzarri. També hauran de declarar els expresidents de Caixa Catalunya, Narcís Serra i Antoni Serra Ramoneda. No caldrà que declari cap responsable de La Caixa perquè no ha rebut ajuts.

També seran citats el governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, i el seu antecessor, Miguel Ángel Fernández Ordóñez. Gairebé els mateixos protagonistes compareixeran al Congrés el 26 de juliol.

stats