16/04/2013

Pescanova s'acull al concurs mentre el president ven accions del grup

2 min
Una operària de la fàbrica de Redondela, a Pontevedra, llegint un comunicat per explicar la situació de Pescanova.

Barcelona.Lluny d'aclarir-se els números de Pescanova el dia que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) havia fixat com a límit per conèixer els comptes reals corresponents a l'any passat, la situació financera de la companyia encara s'ha enrarit més. La primera multinacional pesquera europea va presentar ahir concurs de creditors al jutjat mercantil de Pontevedra, tal com ja havia anunciat el consell d'administració el 4 d'abril.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Paral·lelament, en una autèntica allau de comunicats davant del regulador, l'empresa donava a conèixer que KPMG havia acceptat comprovar els números de l'empresa, i l'anterior auditor, que ha examinat els comptes des del 2001, va enviar una dura carta al president del grup, Manuel Fernández de Sousa, en què expressava el seu desconcert per haver estat revocat de les tasques d'auditoria.

Però la veritable sorpresa va esclatar a primera hora de la tarda, quan el mateix Fernández de Sousa va reconèixer en una quarta nota enviada a la CNMV que durant els últims mesos ha venut a la borsa 1,98 milions d'accions, gairebé la meitat de la seva participació en l'empresa, que va fundar el seu pare. Així, el pes de Fernández Sousa en el capital de Pescanova s'ha reduït un 6,9%, i se situa ara en el 7,45%. Manté la condició de primer accionista, però molt poc per sobre de la cervesera Damm (6,2%). En els últims consells d'administració la pugna entre els dos primers socis ha estat elevada. En aquest sentit, l'ocultació de la venda de les accions a la CNMV no és menor, perquè el president s'ha beneficiat de mantenir durant un temps els quatre representants al consell d'administració, van indicar fonts del sector.

El president va justificar la venda dels títols a la borsa abans del preconcurs amb l'argument que així facilitava "liquiditat". El comunicat de l'empresa fins i tot va indicar que "aquestes vendes van generar importants pèrdues a Fernández Sousa", que, "preocupat per la situació de tresoreria del grup", va decidir "posar el seu patrimoni a disposició de la companyia".

stats