Economia 26/04/2016

Pimec denunciarà Espanya a Brussel·les per no facilitar l'accés de les pimes a la contractació pública

El president de la patronal veu positiva la paritat de representació, però veu difícil negociar amb Foment

Xavier Grau
3 min
La Pimec creu que un forat legal pot retardar el pagament a proveïdors

BarcelonaEl president de la patronal de petites i mitjanes empreses Pimec, Josep González, ha assegurat aquest dimarts que denunciarà al govern espanyol davant les autoritats de Brussel·les per no facilitar l'accés de les pimes a la contractació pública.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

González ha dit que enviarà una carta a la comissària de Mercat Interior, Indústria, Empreneduria i Pimes, Elzbieta Bienkowska, informant-la de que el govern espanyol no ha transposat dins del termini previst la directiva europea que vol fomentar la participació de les pimes en la contractació pública.

Per a González, el fet de que el govern de Mariano Rajoy estigui en funcions no és excusa per no haver transposat la directiva, ja que en el seu parer el govern ha de fer la seva feina fins al darrer dia, encara que estigui en funcions.

La directiva europea preveu facilitar l'accés de les pimes a la contractació pública amb mesures com la possibilitat de dividir en lots les grans obres que surten a licitació, o el pagament directe per part de les administracions a les empreses subcontractades, entre altres aspectes.

El president de Pimec, que aquest dimarts celebrarà la seva assemblea anual, s'ha queixat a més de la gran morositat d'aquestes grans empreses el que, en la seva opinió, ofega a les pimes. En aquest sentit, el secretari general de l'organització, Antoni Cañete, ha assegurat que les grans constructores de l'Íbex paguen de mitjana a 235 dies, i la mitjana de les empreses del selectiu espanyol és de 147 dies. Segons Cañete, la morositat en general al sector privat espanyol se situa en 87 dies i la morositat de l'administració en 82 dies. En aquest sentit, ha destacat un empitjorament dels pagaments per part dels ajuntaments d'un 72%, el que no s'explica, ha dit, després d'haver-se posat al dia amb el pla de proveïdors i tenir un termini de 12 anys per finançar-se.

D'altra banda, el president de la patronal ha expressat l'optimisme sobre les perspectives econòmiques, malgrat que ha reconegut que la incertesa política durant la campanya electoral, davant una possible derogació de la reforma laboral, va activar alguns expedients de regulació d'ocupació (ERO). No obstant, ha destacat que les dades d'atur i d'afiliació a la Seguretat Social estant millorant els últims mesos i ha deixat clar que, tot i que és millorable, seria "un gran error suprimir la reforma laboral", però s'hauria de posar fi a la dualitat entre contractes temporals i indefinits.

González també ha criticat la decisió del Tribunal Constitucional d'anul·lar les restriccions de a llei catalana a les grans superfícies comercials. Segons González, "no és una bona notícia perquè deixa sense protecció al petit comerç".

La política espanyola fa perillar inversions

Sobre la situació política, González ha apostat per acords que portin a formar govern a Espanya, tot i que ha reconegut que falta "cultura de pactes", i ha alertat que la interinitat del govern pot haver endarrerit i fins i tot haver perdut alguna inversió. "Segur que hi ha inversions parades a l'espera de veure què passa a Espanya", ha dit.

En aquest sentit ha alertat sobre la possibilitat de perdre les inversions previstes al Centre Recreatiu i Turístic (CRT) de Salou -l'antic BCN World-. "Hi ha inversors importants que porten quatre anys esperant" ha indicat i ha reblat que "pot passar que els inversors vagin a altres llocs si reben ofertes interessants".

Respecte a l'enfrontament amb la patronal Foment per la representativitat, que la Generalitat ha resolt de moment donant la representació a terços en els organismes a Foment, Fepime i Pimec, González ha indicat que ho entén com "una mesura provisional", tot i que positiva perquè Foment i Pimec tenen la mateixa representativitat, i ha indicat que espera que "algun dia" es pugui resoldre la situació. No obstant, veu difícil parlar d'acords amb Foment "mentre hi hagi Fepime pel mig".

L'assemblea de Pimec té previst aprovar aquest dimarts el pressupost per al 2016, que puja a 11,3 milions d'euros. Aquesta patronal té 112.500 socis i aconsegueix un 28% dels ingressos de les quotes dels socis, un 27% dels serveis que presta, un 5% d'acrods amb altres entitats, un 17% de la formació impartida i el 23% de programes cofinançats amb altres entitats.

stats