Economia 30/04/2013

Pimec defensa crear minifeines a Espanya per combatre la taxa d'atur del 27%

El president de la patronal, Josep González, insisteix que la situació laboral no admet descartar cap alternativa per crear ocupació

Elena Freixa
2 min
El president de Pimec, Josep González

BarcelonaLa patronal catalana Pimec ha exigit que el govern espanyol aposti per potenciar el treball a temps parcial i explori, dins d'aquesta via, un model similar a les minifeines que existeixen a Alemanya i que poden ser una via per alleugerir la taxa del 27% d'atur que arrossega Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El president de l'organització, Josep González, ha insistit que en un context laboral tant dramàtic "qualsevol mesura per generar ocupació s'ha de considerar com una bona alternativa".

Ha estat crític amb els qui veuen en les minifeines només un camí a la precarietat, tot i reconèixer que la seva implantació podria generar "picaresca" per part d'algunes empreses.

La patronal ha presentat un informe en què aconsella recrear a Espanya aquestes feines parcials amb sous baixos com una via per repartir les oportunitats de feina entre el gruix cada cop més gran de treballadors que estan aturats.

En el cas alemany, les minifeines no tenen limitació màxima de jornada, però sí de sou, que pot arribar a un màxim de 450 euros mensuals. Tenint en compte que el salari mínim a Espanya és de 645 euros mensuals (per a jornada completa) Pimec apunta a que el sou màxim d'una minifeina seria inferior a l'alemany.

A Alemanya, el treballador pot combinar diverses d'aquestes minifeines i també compatibilitzar-les amb el cobrament d'una pensió o d'una prestació baixa. L'empresa cotitza a la Seguretat Social per aquest tipus de contractes i el treballador té dret a cobrar durant una baixa per incapacitat temporal, però no genera dret a cobrar l'atur.

González ha defensat que un contracte similar a aquest podria ser una sortida per a molts joves aturats, per a persones que volen comptabilitzar la feina amb la cura de familiars o per a persones pensionistes que volen tenir una font d'ingressos addicional.

stats