Economia 12/09/2017

El Popular va patir una fugida de dipòsits de 18.552 milions en sis mesos

El banc va perdre 12.218 milions el primer semestre

Xavier Grau
2 min
El Banco Popular ha estat el primer banc intervingut per la Unió Europea

BarcelonaBanco Popular havia patit una fugida de dipòsits de clients de 18.552 milions els sis mesos abans de la seva resolució, segons les dades publicades aquest dimarts per l'Associació Espanyola de la Banca Privada (AEB), la patronal bancària.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La fugida de dipòsits va abocar el banc a unes pèrdues els primer semestre de l'any de 12.218 milions d'euros, segons les dades publicades per l'AEB, una xifra que quadra amb el que havia previst el Santander quan es va adjudicar el banc per un euro després de la seva resolució el passat mes de juny.

Aleshores, el banc que presideix Ana Botín va calcular en uns 12.000 milions d'euros l'impacte que tindria per als seus comptes l'absorció del Popular.

Els 12.218 milions d'euros de pèrdues del Popular el primer semestre d'enguany són els pitjors números vermells patits mai per l'entitat, unes pèrdues que es van accelerar per la forta fugida de dipòsits de clients, segons es pot deduir dels estats financers de la banca espanyola publicats per l'AEB. Quan el banc va tancar l'exercici del 2016 tenia 71.473 milions d'euros en dipòsits de clients, que al tancament del primer semestre del 2017 s'havien reduït a 52.921 milions, és a dir, els clients s'havien endut 18.552 milions.

Aquesta retirada de dipòsits per part dels clients va ser especialment greu els tres mesos abans que l'entitat fos adjudicada al Santander. Entre l'abril i el juny, la sortida de dipòsits va ser de 14.251 milions d'euros. Aquesta acceleració de la retirada de dipòsits es va produir després que el llavors president del Popular, Emilio Saracho, digués que el banc estava abocat a una ampliació de capital o a vendre's.

7.000 milions de guanys, menys actius i menys crèdit

Malgrat aquestes pèrdues del Banco Popular, el banc espanyol va tancar el primer semestre de l'any amb uns guanys conjunts de gairebé 7.000 milions d'euros,

El volum d'actius del conjunt de les entitats es va situar en 2,5 bilions d'euros a tancament del semestre, xifra que és un 4% inferior que la comptabilitzada al juny del 2016. A més, en l'últim any, els crèdits a clients es van reduir un 2,4%, fins als 1,5 bilions d'euros, mentre que els dipòsits de clients es van mantenir en nivells similars als de l'exercici anterior, en 1,4 bilions de euros, amb una disminució del 0,6%. Després de la resolució i venda del Popular, l'agregat dels balanços dels grups bancaris de l'AEB presenta, en termes consolidats, un patrimoni net de 184.804 milions d'euros, un 7,2% menys que un any abans.

D'altra banda, els antics accionistes del Popular podran acceptar els bons de fidelització dissenyats pel Santander per compensar-los des de dimecres, 13 de setembre, fins al 7 de desembre.

L'entitat presidida per Ana Botín va anunciar al juliol que compensarà amb bons de fidelització els clients minoristes del Popular que van adquirir accions del banc entre el 26 de maig i el 21 de juny del 2016, coincidint amb l'ampliació de capital de 2.500 milions d'euros de l'entitat. Per accedir a l'oferta cal renunciar de forma "irrevocable i incondicional" a emprendre accions legals i reclamacions contra el Santander, i, si ja s'han iniciat, a posar-hi fi.

stats