Economia 16/10/2019

El port de Barcelona incrementa un 1,6% el tràfic total fins al setembre

El tràfic de contenidors creix per les importacions, perquè les exportacions baixen el 3,1%

Ara
2 min
Terminal de contenidors del port de Barcelona.

BarcelonaEl tràfic total de mercaderies al port de Barcelona entre el gener i el setembre va assolir els 52 milions de tones de mercaderies, xifra que suposa un increment d'un 1,6% respecte al tràfic total en el mateix període del 2018, segons ha informat l'Autoritat Portuària.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per tipus de mercaderies, són els granels líquids els que experimenten un creixement més destacat, concretament del 9%, acostant-se als 12,7 milions de tones en els primers nou mesos de l’any.

En el cas dels contenidors, experimenten una pujada del 0,6% i sumen ja més de 2,5 milions de TEU (un TEU equival a un contenidor estàndard de 20 peus). El creixement del tràfic de contenidors és degut a l’increment de les importacions, que sumen 452.038 TEU i avancen un 1,3%.

Pel que fa als contenidors plens d’exportació, tot i que estan recuperant terreny, entre els mesos de gener segueixen per sota de l'any passat. Entre el gener i el setembre les terminals del port de Barcelona han mogut 538.555 TEU plens d’exportació, un 3,1% menys que en el mateix període de l’any anterior. És de destacar el creixement experimentat pels contenidors plens d’exportació durant el mes de setembre, que ha estat del 10% respecte al mateix mes del 2018.

Per països, la Xina, Algèria, els Estats Units, els Emirats Àrabs Units i Turquia són les principals destinacions dels contenidors d’exportació que es canalitzen a través del port de Barcelona. En el cas de les importacions, la Xina, Turquia, Corea del Sud, l'Índia i els Estats Units ocupen els primers llocs del rànquing. L'Aràbia Saudita (+10,6%), Egipte (+9,9%), Turquia (+7%) i el Japó (+5,6%) són els països que presenten més dinamisme en els seus intercanvis amb el port de Barcelona.

Respecte a altres tipus de càrrega, dins dels líquids a granel destaca el creixement que estan experimentant productes com els biocombustibles (+146,5%), els olis i greixos (+24,1%), el gasoli (+21%) o el gas natural (+7,2%). Pel que fa referència als sòlids a granel, entre els mesos de gener i setembre d’aquest any s’ha registrat un moviment de més de 3 milions de tones (-3,2%).

Les unitats de transport intermodal (UTI) que es canalitzen a través de les autopistes del mar que connecten Barcelona amb diverses destinacions d’Itàlia i del nord de l'Àfrica baixen lleugerament respecte al període del gener al setembre del 2018 amb un total de 311.411 UTI (-1,4%), equivalents a camions, plataformes o remolcs. Tot i aquest descens de les UTI transportades, s’ha registrat un augment del volum de les mercaderies, que sumen 571.580 tones, un 12,4% més que l’any passat.

Un 5,2% més de creueristes

Pel que fa al passatge, fins al mes de setembre el port de Barcelona ha rebut 3,7 milions de viatgers, cosa que suposa un augment del 4,7%. Els viatgers de ferris sumen 1,27 milions (+3,8%), mentre que els creueristes arriben als 2,43 milions (+5,2%).

stats