El port de Barcelona incrementa un 1,6% el tràfic total fins al setembre

El tràfic de contenidors creix per les importacions, perquè les exportacions baixen el 3,1%

El tràfic total de mercaderies al port de Barcelona entre el gener i el setembre va assolir els 52 milions de tones de mercaderies, xifra que suposa un increment d'un 1,6% respecte al tràfic total en el mateix període del 2018, segons ha informat l'Autoritat Portuària.

Per tipus de mercaderies, són els granels líquids els que experimenten un creixement més destacat, concretament del 9%, acostant-se als 12,7 milions de tones en els primers nou mesos de l’any.

En el cas dels contenidors, experimenten una pujada del 0,6% i sumen ja més de 2,5 milions de TEU (un TEU equival a un contenidor estàndard de 20 peus). El creixement del tràfic de contenidors és degut a l’increment de les importacions, que sumen 452.038 TEU i avancen un 1,3%.

Pel que fa als contenidors plens d’exportació, tot i que estan recuperant terreny, entre els mesos de gener segueixen per sota de l'any passat. Entre el gener i el setembre les terminals del port de Barcelona han mogut 538.555 TEU plens d’exportació, un 3,1% menys que en el mateix període de l’any anterior. És de destacar el creixement experimentat pels contenidors plens d’exportació durant el mes de setembre, que ha estat del 10% respecte al mateix mes del 2018. 

Per països, la Xina, Algèria, els Estats Units, els Emirats Àrabs Units i Turquia són les principals destinacions dels contenidors d’exportació que es canalitzen a través del port de Barcelona. En el cas de les importacions, la Xina, Turquia, Corea del Sud, l'Índia i els Estats Units ocupen els primers llocs del rànquing. L'Aràbia Saudita (+10,6%), Egipte (+9,9%), Turquia (+7%) i el Japó (+5,6%) són els països que presenten més dinamisme en els seus intercanvis amb el port de Barcelona.

Respecte a altres tipus de càrrega, dins dels líquids a granel destaca el creixement que estan experimentant productes com els biocombustibles (+146,5%), els olis i greixos (+24,1%), el gasoli (+21%) o el gas natural (+7,2%). Pel que fa referència als sòlids a granel, entre els mesos de gener i setembre d’aquest any s’ha registrat un moviment de més de 3 milions de tones (-3,2%).

Les unitats de transport intermodal (UTI) que es canalitzen a través de les autopistes del mar que connecten Barcelona amb diverses destinacions d’Itàlia i del nord de l'Àfrica baixen lleugerament respecte al període del gener al setembre del 2018 amb un total de 311.411 UTI (-1,4%), equivalents a camions, plataformes o remolcs. Tot i aquest descens de les UTI transportades, s’ha registrat un augment del volum de les mercaderies, que sumen 571.580 tones, un 12,4% més que l’any passat.

Un 5,2% més de creueristes

Pel que fa al passatge, fins al mes de setembre el port de Barcelona ha rebut 3,7 milions de viatgers, cosa que suposa un augment del 4,7%. Els viatgers de ferris sumen 1,27 milions (+3,8%), mentre que els creueristes arriben als 2,43 milions (+5,2%).