El port de Barcelona bat un nou rècord i creix un 18% el primer trimestre

La instal·lació catalana va moure un total de 16,5 milions de tones de mercaderies fins al març

El port de Barcelona ha tancat el primer trimestre de l’any amb tràfic total de 16,5 milions de tones de mercaderies, un 18,5% més respecte al mateix període del 2017, segons ha avançat avui la infraestructura. Per al port, aquest bon resultat s'explica per "l’important creixement que han registrat tots els segments d’activitat", en la majoria de casos amb augments de dos dígits.

"Aquestes xifres tenen especial rellevància en un moment que el repte és consolidar el salt que es va produir el 2017", asseguren des de la infraestructura barcelonina. D'aquesta manera, fins al març la instal·lació va moure més de 786.000 TEU (un TEU equival a un contenidor de 20 peus), un 18% més que l’any passat.

Malgrat que els contenidors de transbordament (aquells que són descarregats per tornar-se a embarcar cap a la seva destinació final) continuen registrant l'impuls més gran (+45%), la càrrega de comerç exterior també manté un dinamisme destacat. De fet, els contenidors d’exportació han crescut un 9,6%, fins a arribar als 190.488 TEU, mentre que els d’importació ho han fet a un ritme del 7%, amb 135.724 TEU descarregats a les terminals del port.

Durant els tres primers mesos de l’any el port ha transportat més de 4 milions de tones de líquids a granel, un 16% més. El gas natural (+26%) i la gasolina (+19%) són dos dels productes que més han contribuït a aquests resultats. D’altra banda, les terminals especialitzades en la recepció i distribució de sòlids a granel han mogut 1,1 milions de tones de mercaderies fins al mes de març, amb un increment del 31%. El port atribueix aquest impuls al bon comportament del ciment, els cereals i les farines.

Nou impuls al tràfic de vehicles

Pel que fa al tràfic de vehicles, que l’any passat va tenir un descens pels volums més baixos de producció i exportació, aquest es va recuperar durant el primer trimestre del 2018. Amb un total de 217.187 automòbils transportats, el port de Barcelona creix un 6,2%, sobretot a causa de les importacions (+16%), però també pel signe positiu de les exportacions (+5%).

Respecte al moviment de passatgers, el primer trimestre es va superar el mig milió de viatgers (+26,5%), una xifra que inclou tant els usuaris de ferris com de creuers. Els ferris que enllacen amb les illes Balears, Itàlia i el nord d’Àfrica van registrar 202.600 passatgers i han crescut un 18%, mentre que els creueristes (299.785 passatgers) han augmentat un 33%.