Economia 14/10/2011

Portugal elimina les pagues extra a funcionaris i pensionistes

També s'augmenta en mitja hora la jornada laboral en el sector privat. El nou pla d'austeritat pretén complir amb els compromisos de la UE i l'FMI després del rescat

Efe
2 min

LisboaEl primer ministre de Portugal, el conservador Pedro Passos Coelho, ha anunciat aquest dijous, en una declaració televisada, les noves mesures d'austeritat pel 2012. Coelho ha informat que Portugal eliminarà les dues pagues extraordinàries a funcionaris i pensionistes i l'augment en mitja hora de la jornada laboral en el sector privat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El cap del govern portuguès ha detallat que la supressió de les pagues extra d'estiu i Nadal -que es durà a terme fins a finals de 2013- afectarà els salaris de més de mil euros mensuals de funcionaris, treballadors d'empreses públiques i pensionistes. Coelho també ha explicat que es reestructurarà el calendari de vacances en el sector privat per promoure'n la productivitat. Segons el primer ministre de Portugal, les mesures, que estan incloses en el pressupost del 2012, estan destinades a corregir desviaments pressupostaris que posen en perill els compromisos adquirits amb la Unió Europea (UE) i el Fons Monetari Internacional (FMI), que van prestar a Portugal 78.000 milions d'euros.

Coelho ha justificat la necessitat d'aplicar les mesures extraordinàries -aprovades aquest dijous pel consell de ministres i que es debatran al Parlament portuguès la setmana vinent- per evitar la fallida del país i les pressions per abandonar la zona euro. Coelho ha declarat que la sortida de l'euro "seria inacceptable" i ha assegurat que no permetrà que això passi.

El dirigent conservador ha alertat de la profunda recessió que afronta Portugal, el PIB del qual es preveu que caigui un 1,9% aquest any i un 2,2 el proper. Coelho ha insistit que és fonamental que Portugal compleixi els pactes per comptar amb els 78.000 milions del préstec internacional, imprescindibles per al funcionament del país.

El president de Portugal, que s'ha compromès amb la UE i el FMI a reduir gradualment el seu dèficit, també ha anunciat un augment de diversos tipus d'IVA, tot i que els productes bàsics se'n mantindran al marge.

stats