ECONOMIA
Economia 07/04/2011

Europa rescatarà Portugal "tan ràpid com sigui possible"

El primer ministre en funcions, José Sócrates, es rendeix i recorre a la Comissió Europea per activar el mecanisme d'ajuda financera. És el tercer país que Brussel·les ha de rescatar, després de Grècia i Irlanda

Agències
3 min
Sócrates ha anunciat la petició de rescat a la televisió del país / ACN

BarcelonaL'economia portuguesa ja no pot més. Després de setmanes de rumors sobre les possibles peticions de rescat financer als socis europeus, finalment la realitat s'ha acabat imposant i el primer ministre portuguès en funcions, el dimitit José Sócrates, ha informat a última hora de dimecres al president de la Comissió Europea, el seu compatriota José Manuel Durão Barroso, de la intenció de Portugal de demanar l'activació del mecanisme europeu de rescat financer. La crisi política provocada per la dimissió del cap de govern, unida a la feblesa econòmica que ja patia Portugal, ha fet que en les últimes dues setmanes els interessos del deute sobirà hagin batut rècords històrics. En un missatge al país emès per televisió, Sócrates ha recordat que l'executiu portuguès ha intentat evitar fins a l'últim moment aquesta decisió, però finalment l'ha hagut de prendre perquè l'agreujament de la crisi financera s'ha tornat una "amenaça per a l'economia del país". Ja abans el ministeri de Finances portuguès havia reconegut al diari Jornal de Negócios que la crisi econòmica i política del país faria necessari que Lisboa hagués de recórrer a l'ajuda europea. Portugal serà el tercer soci de l'euro a ser rescatat en menys d'un any, després de Grècia i Irlanda.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El primer ministre portuguès ha insistit, com ja va fer quan va presentar la dimissió, que el rebuig de l'oposició al seu quart pla d'ajust econòmic és la causa de la necessitat de demanar ajuda. El rebuig va motivar la renúncia de l'executiu el passat 23 de març i ha posat el país en una debilitat financera "sense precedents". "Sempre vaig pensar en la petició d'ajuda externa com l'últim recurs, però hem arribat al moment en què no prendre aquesta decisió implicaria riscos que el país no ha de córrer", ha explicat Sócrates després de celebrar un consell de ministres d'urgència. El primer ministre en funcions ha reconegut la "creixent dificultat" de Portugal per accedir al finançament del mercat "en condicions normals" i ha subratllat que ha demanat ajuda a la UE “després d'avaluar totes les alternatives".

Europa promet rapidesa

L'executiu comunitari ja s'ha fet ressò de les demandes portugueses en un comunicat en què Barroso assegura que la petició "serà processada tan ràpid com sigui possible". Barroso ha dipositat la seva confiança en la capacitat de Portugal "de superar les dificultats, amb la solidaritat dels seus socis". El rescat de Portugal i els següents passos seran examinats en les reunions que els ministres de Finances de la Unió Europea celebraran aquest cap de setmana a Budapest. El cost del rescat ja el va calcular el 24 de març el president de l'Eurogrup, Jean Claude Juncker, que el va xifrar en 75.000 milions d'euros. Un portaveu de la Comissió Europea ha recordat que l'activació del fons de rescat de la zona euro requereix la negociació d'un programa d'ajust sota estrictes condicions, com ha estat el cas de Grècia i Irlanda.

Valoracions de l'oposició

El principal partit opositor, els socialdemòcrates del PSD, ha anunciat que donarà suport a la petició d'ajuda financera perquè contribueix a la seguretat nacional. El líder del PSD, Pedro Passos Coelho, ha considerat, però, que la petició arriba “tard” i ha recordat que el país ja estava "d'alguna manera assistit" per les institucions europees. "No hem d'encarar això com la fi del món o un acte de desesperació i sí com un primer pas per no amagar la realitat i afrontar els nostres problemes amb dignitat", ha dit Passos Coelho. Els grups de l'esquerra parlamentària, en canvi, sí que s'han oposat a la comanda d'auxili perquè "enfonsarà el país en la recessió" i exigirà una dosi extra de sacrificis als portuguesos. El líder parlamentari del Partit Comunista Portuguès, Bernardino Soares, ha qualificat de "molt greu" la decisió per les conseqüències que tindrà, mentre que el líder del Bloc d'Esquerra (BI), Francisco Louça, ha assegurat que l'executiu ha abandonat els portuguesos.

stats