Economia 26/07/2012

Primeres dissensions en el nucli dur del BCE

El conseller austríac del Banc Central Europeu, Ewald Nowotny, trenca el discurs imperant i aposta per reforçar les funcions del fons de rescat per poder ajudar els països amb problemes.

Elena Freixa
2 min
Ewald Nowotny, representant d'Àustria al BCE i governador del banc central austríac.

BARCELONALa situació asfixiant que ha patit Espanya als mercats els últims dies i el persistent fantasma d'un rescat total de l'Estat posa damunt la taula noves alternatives per alleugerir les pressions. Una és dotar el fons de rescat europeu de més protagonisme i de més marge per aplacar l'asfíxia en països com Espanya i Itàlia. El conseller austríac del Banc Central Europeu (BCE), Ewald Nowotny, va defensar ahir que es doni llicència bancària al fons de rescat de manera que pugui tenir accés a crèdit del BCE i ampliï la capacitat de crèdit més enllà dels 500.000 milions d'euros actuals.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Amb aquesta maniobra es garantiria tranquil·litat davant dels dubtes sobre si el fons de rescat permanent de la zona euro (l'anomenat Mecanisme Europeu d'Estabilitat, Mede) podria fer front a un escenari d'haver d'auxiliar Espanya o bé Itàlia. El conseller va defensar en una entrevista a Bloomberg que hi ha "arguments a favor" per estudiar aquesta solució dins la discussió que hi ha al si del BCE, tot i que va afegir que no li consta que aquest aspecte en concret estigui ara per ara damunt la taula.

La mera proposta va ser ben rebuda ahir als mercats, que van donar un lleu senyal de calma. La principal sorpresa va ser que la proposta vingués del membre austríac del BCE. Àustria és, juntament amb Finlàndia i Holanda, un dels països del nucli dur que lidera Alemanya a les institucions europees.

La política del BCE, sense canvis

Nowotny va ser taxatiu a l'hora de descartar noves compres de deute de països a curt termini. Aquesta negativa respon a les insistents insinuacions que han arribat al BCE des del govern espanyol, que insta l'organisme a reprendre operacions de compra per alleugerir tensions. Ja fa 19 setmanes que el BCE no fa cap moviment en aquesta línia, d'acord amb el missatge que el president, Mario Draghi, ha llançat en cadascuna de les seves compareixences. El banquer va assegurar que no era partidari de canvis bruscos en la política d'estabilitat del BCE, que en la seva opinió ha contribuït fins ara a aconseguir que la institució "guanyi credibilitat". Nowotny va afegir que la compra de deute no és l'única arma que té el BCE.

El conseller austríac va relativitzar la pressió dels mercats sobre Espanya. "No hem d'estar gaire nerviosos sobre el que passa a curt termini: ens hem de fixar en el mitjà i el llarg termini", va insistir. Segons el seu parer, s'ha de donar temps perquè es vegin els efectes del rescat bancari de 100.000 milions que ha rebut Espanya. Nowotny també va ser crític amb Moody's, que ha amenaçat Alemanya de retirar la màxima nota al seu deute. "És un moviment estrany, ja que els mercats són clars en la seva plena confiança en Alemanya, Àustria i els Països Baixos", va rebatre.

stats