QUALIFICACIÓ DEL DEUTE
Economia 11/03/2011

Moody's rebaixa la qualificació del deute de Catalunya i de l'Ajuntament de Barcelona

L'agència de mesurament de riscos també rebiaxa la qualificació del deute del País Valencià, Castella-la Manxa i Múrcia amb perspectiva negativa. Manté la del País Basc, Andalusia, Castella i Lleó, Extremadura, Galícia i Madrid, també amb perspectiva negativa

Efe
2 min

BarcelonaA més de la rebaixa de la qualificació de Catalunya, País Valencià, Castella-la Manxa i Múrcia amb perspectiva negativa, també manté la del País Basc, Andalusia, Castella i Lleó, Extremadura, Galícia i Madrid, també amb perspectiva negativa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'agència de mesurament de riscos, també ha rebaixat la qualificació de l'ajuntament de Barcelona i l'Institut Valencià de Finances i manté la del Consorci de Transports de Biscaia.

Així, Catalunya queda amb una qualificació A3, el País Valencià A2, com Castella-la Manxa, i Múrcia A1. En una nota, Moody's diu que Catalunya, Castella-la Manxa, Múrcia i el País Valencià s'han desviat dels objectius de control del dèficit establerts per al 2010, i destaca les dificultats que tindran per aconseguir el seu objectiu el 2011 i 2012.

La rebaixa, continua la nota, reflecteix la debilitat mostrada en els últims anys per controlar la despesa, encara que reconeix que aquestes quatre comunitats han començat a fer esforços per corregir les desviacions.

No obstant això, assenyala que no han aconseguit pujar la recaptació fiscal el 2010, per la qual cosa s'han desviat de l'objectiu de dèficit públic marcat pel Govern central (2,4%) i han començat a tenir problemes de liquiditat. També alerta que les eleccions del País Valencià, Castella-la Manxa i Múrcia dificultaran l'adopció de reformes estructurals, especialment en la sanitat i educació.

L'informe explica que la perspectiva negativa aplicada a aquestes quatre comunitats reflecteix també les febles perspectives de creixement de l'economia espanyola i la contracció del mercat de crèdit.

El concert econòmic, bona eina

Pel que fa al País Basc, que manté la seva qualificació en Aa1, Moody's assenyala l'elevada autonomia fiscal amb la qual opera el govern basc gràcies al concert, que li permet desenvolupar una eficaç política fiscal i no dependre tant com altres territoris de les transferències del Govern central.

També destaca els acceptables nivells de deute del govern basc i la seva provada capacitat pressupostària, que s'han deteriorat des del començament de la crisi però que Moody's considera que tornaran a nivells acceptables en els pròxims dos o tres anys.

A més, les necessitats de finançament del País Basc continuaran sent assumibles. La perspectiva negativa, afegeix la nota, obeeix a les lentes perspectives de creixement a mig termini del PIB a Espanya, així com a les dificultats d'accés al mercat de crèdit per al conjunt del país.

stats