Publicitat
Publicitat

La meitat dels pisos dels bancs deuen diners a la comunitat de propietaris

Quatre de cada 10 comunitats de propietaris tenen veïns morosos

Les propietats horitzontals són molts cops un niu de conflictes, sobretot quan hi ha veïns morosos que no paguen les quotes i derrames. Una situació que es va accentuar durant la crisi i que, malgrat que ha millorat els últims anys, continua produint-se.

Un estudi elaborat pel Consell General d'Administradors de Finques d'Espanya (CGAFE) indica que un 42,87% de les comunitats tenen propietaris morosos. A més, un 8,17% de les comunitats deuen diners als bancs. En  aquest últim cas, el deute mitjà de les comunitats puja a 1.377 euros.

Curiosament, amb la crisi els bancs es van adjudicar molts pisos de clients que no podien fer front a la hipoteca o de promotors que no van poder acabar les obres. Doncs els bancs, amos ara d'aquests habitatges, són en molts casos morosos de les comunitats de propietaris. De fet, segons l'estudi del Consell d'Administradors de Finques, més del 48% d'habitatges que són dels bancs tenen deutes amb la comunitat de propietaris.

Pau Bonet: “Els bancs són el pitjor propietari que pot tocar a una comunitat de veïns”Malgrat aquestes dades, la situació ha millorat l'últim any. Segons l'estudi del Consell, la morositat dels propietaris amb les seves comunitats de veïns ha disminuït un 14,6% el 2015 respecte de l'any anterior, i se situa en un total de 1.812 milions d'euros. També ha disminuït un 14,6% la morositat bancària, que s'ha situat en 377 milions d'euros en total.

En el cas de Catalunya, segons ha informat el Col·legi d'Administradors de Finques de Barcelona-Lleida, la morositat s'ha reduït el 2015 en un 2,2% respecte de l'any anterior, i és la comunitat on menys descens s'ha registrat.

Catalunya és la segona comunitat que més deute acumula. Els propietaris deuen a les comunitats de veïns 282 milions d'euros, una quantitat que només supera Andalusia amb 348 milions. A més, la província de Barcelona és la segona que més deute acumula de tot l'Estat, amb 207 milions d'euros, només superada per Madrid, amb 246 milions.

Respecte al deute amb els bancs, Catalunya també ocupa el segon lloc, amb 59 milions, només superada per Andalusia, amb 73 milions d'euros. No obstant, en el cas català la morositat amb els bancs s'ha reduït en 10 milions d'euros entre el 2014 i el 2015.

Segons les dades del Col·legi d'Administradors de Finques, l'any 2014 va ser el de més deute dels propietaris amb les seves comunitats. A tot Espanya el deute va pujar a 1.855 milions d'euros, i va culminar la línia ascendent iniciada el 2012 amb 1.606 milions i continuada el 2013 amb 1.798 milions.

En el cas de Catalunya també es va assolir el sostre el 2014 amb 288 milions, quan el 2012 van ser 265 milions i el 2013 el deute va arribar a 285 milions.

Més continguts de