Mercat de valors
Economia 12/08/2011

Què són les operacions 'en curt' a la borsa?

Els reguladors de les borses d'Espanya, França, Itàlia i Bèlgica han prohibit temporalment la realització de les anomenades 'vendes en curt'. El seu caràcter especulador ha provocat part de les caigudes dels índexs dels últims dies. Però, que són les posicions 'curtes'?

T. G.
1 min

BarcelonaEn temps de volatilitat borsària extrema -en què els índexs pugen i baixen amb molta rapidesa- com l'actual, s'incrementen les temptacions dels grans inversors, especialment fons d'inversió, d'abusar de les operacions en curt, que, tal com el nom indica, poden aportar guanys elevats en molt poc temps.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Un inversor especula amb el valor d'una empresa o banc que cotitza. Es tracta de forçar una baixada del preu del valor. L'inversor o especulador demana prestades un nombre determinat d'accions a un altre accionista, que rep una comissió. És com llogar les accions a una altra persona, que els ven immediatament en el mercat. Si les seves expectatives es compleixen, els títols del valor baixen i llavors l'especulador recompra el mateix nombre d'accions per tornar-les al propietari. Si l'operació surt bé, l'especulador guanya molts diners en unes hores, normalment el mateix dia. El propietari de les accions guanya la comissió, però li tornen les accions a un preu més baix.

Si el tema no surt com s'esperava, l'especulador perd diners. Per això es tracta de llançar al mercat tota mena de rumors i notícies sense confirmar per aconseguir que les accions baixin. A vegades ni cal escampar rumors, perquè la mateixa evolució de la borsa ja és baixista, amb la qual cosa la feina de l'especulador fins i tot és més fàcil. És el que ha passat les últimes setmanes, que amb tota la realitat revoltada amb la prima de risc i la situació econòmica, els índexs borsaris ja han anat a la baixa.

stats