Economia 13/01/2012

Méndez acusa la CEOE d'estar "subordinada" als interessos del govern espanyol

Patronal i sindicats només han pactat acords mínims sobre la reforma laboral. Avui finalitza el termini concedit per l'executiu.

Joan Faus
2 min

MadridLes distàncies insalvables en els principals aspectes de les negociacions per la reforma laboral queden patents en totes les declaracions dels representants dels agents socials. Avui ha estat el torn del secretari general de la UGT, Cándido Méndez, que ha admès que existeixen “diferencies serioses” amb la patronal, a la qual ha acusat d'imposar a l'executiu de Mariano Rajoy el que haurien de pactar els agents socials i de concebre les converses com una qüestió “subordinada" als interessos del "govern de torn”. La CEOE, ha explicat, pensa que “si s'arriba a un acord renuncia que el govern vagi més enllà” i legisli a favor dels seus interessos.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En una entrevista a TVE, ha reiterat que els sindicats “han fet tot i una mica més del que podien fer” i s'ha mostrat disposat a seguir parlant en el futur amb la patronal en “matèria de negociació col·lectiva i salaris”, perquè són assumptes que l'executiu “no pot resoldre sol”.

El líder de la UGT ha lamentat també que s'hagin generat “moltes falses expectatives” al voltant de l'eficàcia d'un nou pacte laboral. “És una gran farsa que una nova reforma laboral hagi de solucionar de sobte la desocupació”, ha subratllat.

Ha dit que el més “fonamental” per generar ocupació és millorar l'estructura productiva. També ha denunciat que “no se sosté” que el sistema de la negociació col·lectiva sigui “rígid”, encara que ha admès que “és millorable”, perquè les empreses han de tenir “sense cap dubte més flexibilitat”.

Méndez s'ha negat a admetre que “siguem en l'enèsim fracàs” de les negociacions entre els representants de empresaris i treballadors, tot i que avui finalitza el termini concedit pel govern espanyol i les dues parts només han pactat acords mínims, com el trasllat d’alguns festius, la defensa de les prejubilacions, la lluita contra l’absentisme o la solució extrajudicial de conflictes.

Les principals divergències són els sous –els sindicats es neguen a la congelació que demana la patronal–, el tipus de temporalitat i el cost de l’acomiadament. Els empresaris volen contractes de 20 i 12 dies per any treballat en comptes dels 45 i 33 actuals.

Méndez ha criticat la pujada d'impostos però ha descartat convocar una vaga general. Ha dit que l'augment de la pressió fiscal “ha anat a l'artèria d'un sistema insolidari” i que provocarà una “caiguda del consum”. En aquest sentit, ha demanat una “reforma fiscal integral” perquè el “problema del dèficit no és de despesa, sinó de la caiguda d'ingressos”.

stats