Economia 11/03/2012

"Violència és cobrar 600 euros", "Crisi? No, estafa": milers de veus contra la reforma laboral a Madrid

El PSOE s'implica en la protesta i hi envia la portaveu del grup parlamentari al Congrés, Soraya Rodríguez. Els sindicats calculen que unes 500.000 persones han participat en la manifestació madrilenya

Joan Faus
2 min
La manifestació de l'11-M contra la reforma laboral a Madrid / EFE

Madrid"No a la reforma laboral, injusta, ineficaç, inútil", ha estat el lema de la manifestació contra Rajoy que ha recorregut el centre de Madrid i que ha requerit un canvi de ruta, una drecera per a la capçalera, perquè els líders sindicals poguessin arribar a la Puerta de Alcalá, on s'havia de llegir el manifest i fer els parlaments finals. Unes 500.000 persones, segons els càlculs dels sindicats, han participat en la marxa madrilenya. Les mateixes fonts han indicat que un milió i mig de ciutadans han protestat contra la reforma laboral en les 60 marxes convocades a tot l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els assistents clamaven contra les mesures del govern espanyol amb pancartes que duien lemes com ara "Violència és cobrar 600 euros", "Crisi? No, estafa", "Robant refan la lluita de classes" i "Trenqueu el pacte social".

El PSOE s'ha implicat clarament en la protesta, aquesta vegada, perquè la portaveu parlamentària al Congrés, Soraya Rodríguez, era a la segona fila de la manifestació.

La marxa ha transcorregut amb ambient festiu, i una part dels que hi participaven, del moviment 15-M, s'han aturat a fer una protesta davant de la seu de la Borsa, al passeig de la Castellana.

Aldarulls momentanis

Poc després que comencés la protesta, però, el sindicat Col·lectiu de Joves Comunistes ha intentat bloquejar el pas de la marxa posant-se davant de la capçalera per protestar contra els sindicats majoritaris, amb els quals no estan d'acord. El servei d'ordre de la UGT i CCOO s'hi ha enfrontat i hi ha hagut cops i empentes. Finalment, els Joves Comunistes s'han desplaçat a un altre punt de la marxa i la manifestació ha continuat avançant.

Petició perquè el govern espanyol negociï

Abans de començar la manifestació, el secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, ha apressat l'executiu espanyol perquè negociï amb els sindicats per evitar la vaga general del 29 de març. “L'objectiu és que el govern negociï. No volem treure a la gent al carrer”, ha dit Toxo en una roda de premsa conjunta amb el líder de la UGT, Cándido Méndez, prèvia a la manifestació de Madrid.

“Ara hi ha l'oportunitat. Ni s'ha intentat el diàleg. Aquest és l'èxit que busquem”, ha assegurat Toxo. Tot i aquestes paraules, s'ha mostrat pessimista que el govern accedeixi a suavitzar la reforma laboral i ha pronosticat que la vaga general serà un èxit. “Que no es confiï [l'executiu] que la por freni la gent. La vaga no serà d'un to menor", ha dit el secretari de CCOO.

Menys conciliador ha estat el líder de la UGT, que ha acusat el govern de Mariano Rajoy de desentendre's dels problemes del país i de dur a terme un “aprofitament moral” de la crisi per “acabar amb tot”.

Méndez ha lamentat que se “simplifiqui” la vaga general. “Els sindicats som el dit democràtic que assenyala els gravíssims problemes del país”, ha dit el secretari de la UGT, que ha alertat que la política de retallades pot provocar una “regressió social per a tota la vida”.

stats