Economia 29/05/2012

Repsol invertirà 19.100 milions fins al 2016 per gairebé duplicar el seu benefici

La petroliera preveu desinversions selectives d'actius no estratègics per valor d'entre 4.000 i 4.500 milions d'euros però en cap cas la seva participació del 30% a Gas Natural

Joan Faus / Efe
2 min

MadridRepsol invertirà 19.100 milions d'euros entre aquest any i el 2016 amb l'objectiu de gairebé duplicar el seu benefici al final del període, fins els 3.000 milions d'euros, segons ha informat avui la petroliera.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El president de Repsol, Antoni Brufau, ha explicat, en roda de premsa, que el "motor de creixement" del grup serà l'àrea d'exploració i producció (Upstream), que rebrà un 80% del total d'inversions -uns 2.950 milions l'any- on existeix una "alta rendibilitat". "Hem d'invertir més que ningú en exploració", ha subratllat. Es preveuen, per exemple, fortes inversions a Brasil, Perú i Estats Units. En canvi, el president ha descartat "cap nou intent" a Cuba on les exploracions han sortit "seques".

El grup preu finançar les inversions previstes generant a més una caixa d'entre 8.100 i 8.600 milions d'euros per dividends i reduir el deute per deixar-lo "gairebé a zero" el 2016. D'altra banda, preveu desinversions selectives d'actius no estratègics per valor d'entre 4.000 i 4.500 milions d'euros però que en cap cas suposarien una reducció de la seva participació (del 30%) a Gas Natural. "Per què vendre un actiu que genera estabilitat, rendibilitat, alts dividends. No veig cap lògica [de desinversió] en una companyia amb aquesta història de creixement", ha assegurat el president de Repsol. "El moment per pensar-ho serà quan la companyia estigui estressada. Si ho hem de fer perquè arriba una oportunitat ho farem però ara no és necessari perquè amb tres o quatre accions puntual el balanç es manté", ha afegit.

El pla estratègic 2012-2016, que ja no inclou YPF (la seva filial nacionalitzada pel govern argentí), contempla inversions sensiblement inferiors a les previstes per al període 2010-2014 (28.500 milions d'euros).

El 2016, Repsol espera guanyar uns 3.000 milions d'euros i multiplicar per 1,8 el benefici net respecte a 2011, quan va guanyar 1.700 milions d'euros (exclòs YPF).

A més, al final del període espera arribar a una producció d'hidrocarburs de 500.000 milions de barrils equivalents de petroli al dia, amb taxes interanuals de creixement del 7%.

El pla, que es basa en un preu del barril de cru Brent de 80 dòlars, preveu que Repsol mantingui durant el període una taxa de reemplaçament (que reflecteix la relació entre el petroli que s'extreu i les noves reserves que es descobreixen) del 120 %, deu punts més que en la seva anterior estratègia.

Sobre la política de dividend, Brufau ha explicat que el que no es va a fer és "sacrificar" el creixement o les qualificacions creditícies per la retribució a l'accionista i que el "pay out", percentatge de benefici destinat a dividend, a partir de 2012 estarà en l'entorn d'entre el 40% i el 55%.

El president de Repsol ha reconegut que això dificulta poder mantenir el dividend en nivells dels 1,16 euros que es van destinar el 2011, per la qual cosa probablement "decreixerà".

Brufau ha subratllat que "als accionistes cal retribuir raonablement" però que la situació s'ha d'adaptar a la conjuntura actual.

stats