Economia 17/04/2012

Repsol demanarà una compensació multimilionària a Argentina per la nacionalització d'YPF

Repsol portarà la nacionalització d'YPF al tribunal d'arbitratge del Banc Mundial. Reclamarà com a mínim una compensació de 7.100 milions d'euros, equivalent al 51% expropiat

Joan Faus
2 min
Antoni Brufau, president de Repsol

MadridEl president de Repsol, Antoni Brufau, ha assegurat avui que la petroliera espanyola dura a terme "totes aquelles accions legals que estan al nostre abast" contra la decisió del govern argentí d'expropiar el 51% d'YPF, controlada en un 57,4% per Repsol. Brufau ha xifrat el valor d'YPF en 18.300 milions de dòlars, dels quals 10.500 milions corresponen a Repsol. És a dir, segons Repsol el 51% expropiat té un valor de 9.333 milions de dòlars (uns 7.100 milions d'euros), que són els que reclamarà com a compensació a Argentina. La xifra, però, podria ser superior ja que la companyia espanyola hi vol afegir d'altres compensacions per possibles perjudicis, així com els costos jurídics del procés.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

“Aquests actes no quedaran impunes”, ha dit Brufau, en una multitudinària roda de premsa a Madrid, en la primera valoració pública que ha fet sobre la nacionalització. "Anirem a totes", ha assegurat.

Repsol acudirà al Ciadi, el tribunal d'arbitratge del Banc Mundial, per demanar una compensació “ràpida, adequada i efectiva” pels danys causats per la decisió del govern argentí d'expropiar el 51% d'YPF. També estudien recórrer a l'Uncitral, un tribunal de l'ONU.

Brufau ha dit que la nacionalització es un “acte il·legítim i injustificable des del punt de vista jurídic” que ha estat “precedit per una campanya de fustigació” amb “filtracions calculadament preparades” per aconseguir “l'ensorrament” del preu de les accions d'YPF i apropiar-se'n a un “preu de saldo”. Ha assegurat, a més, que el descobriment a finals del 2010 d'hidrocarburs al sud de l'Argentina és “l'inici de l'espoli”.

El president de la petroliera s'ha mostrat pessimista: "M'agradaria creure que no és irreversible. Que el Parlament reflexioni, però no sóc optimista". En aquest sentit, Brufau ha assegurat que Repsol ha rebut “ofertes molt substancials” en els últims dies d'altres companyies i socis per “participar” a YPF, però ha lamentat que el govern argentí no els va voler “escoltar”.

El directiu català s'ha mostrat molt crític amb els dirigents polítics argentins, en especial amb la presidenta Cristina Fernández de Kirchner. Brufau ha dit que la nacionalització és “una forma de tapar la crisi social i econòmica que afronta l'Argentina”, derivada d'una política energètica “errònia”, una crisi social, una inflació “brutal” molt superior a les estadístiques oficials, una “crisi del transport” i una “crisi canviària arbitrària”.

El president de Repsol ha acusat Fernández de Kirchner de “tergiversar la realitat”, perquè les xifres d'inversió que va facilitar són incorrectes, i s'ha mostrat convençut que les autoritats argentines “manipularan les dades” en els propers dies. Brufau ha assegurat que –segons determinen les “xifres auditades”– la inversió de Repsol a YPF ha estat de 20.000 milions de dòlars –el segon inversor “no arriba a un terç” d'aquesta xifra–, i que des del 2006, les inversions han estat “superiors als resultats”. Ha dit que no entén les crítiques del govern argentí: les reserves d'YPF van augmentar mentre les de la competència disminuïen. “Com que és una companyia espanyola [...] potser hi ha ganes de brega”, ha assegurat al respecte.

Al tancament del 2011, la participació de Repsol del 57,43% a YPF tenia un valor patrimonial de 4.122 milions d'euros. YPF representava un 25,6% del resultat operatiu del grup i un 21% del resultat després d'impostos, així com un 33,74% de les inversions. Tot i la “gran decepció” que suposa la nacionalització, s'ha mostrat optimista que no afectarà el futur de Repsol. "Les bases de Repsol són enormement sòlides", ha dit.

stats