CRISI DEL DEUTE
Economia 06/06/2012

El govern de Rajoy admet per primer cop que li cal ajut per als bancs i que vol eurobons

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va demanar ahir per primera vegada els eurobons en la seva compareixença al Senat. Rajoy també va urgir el BCE a calmar la prima de risc.

Ignasi Pujol
2 min
PREOCUPACIÓ 
 Mariano Rajoy escolta les explicacions del ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ahir al Senat.

BARCELONA.Els eurobons van entrar ahir a l'agenda de Mariano Rajoy per calmar la tempesta dels mercats, que han situat Espanya en el punt de mira durant les últimes setmanes. El president del govern espanyol s'havia mostrat fins ara reticent a aquesta fórmula de mutualització del deute europeu -abanderada pel nou president francès, François Hollande-, ja que la cancellera alemanya, Angela Merkel, la descarta a mitjà termini.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

No obstant, Rajoy va afirmar ahir en la seva compareixença al Senat que "Europa necessita dir on va per donar seguretat, i dir que l'euro és un projecte irreversible i que no està en joc". En aquest sentit, el líder del PP va afegir que l'eurozona "necessita donar suport a qui té dificultats i necessita una integració fiscal amb una autoritat fiscal i una integració bancària, una unió bancària amb eurobons, amb un supervisor bancari i amb un fons de garantia de dipòsits europeus".

El cap de l'executiu espanyol va tornar a urgir el Banc Central Europeu (BCE) a injectar liquiditat a la zona euro. Rajoy va reiterar que el més "urgent" és que es resolgui l'actual problema de finançament, liquiditat i sostenibilitat del deute, cosa que no depèn només d'Espanya, com va apuntar en recordar que l'agost passat les injeccions del BCE van suposar "un alleujament considerable".

La borsa puja

La prima de risc, la diferència entre el bo alemany i l'espanyol a deu anys, va tancar ahir a 510 punts, mentre que el dia anterior ho havia fet a 520 punts. L'interès del bo espanyol es va situar en el 6,31%. La borsa espanyola va pujar un 0,45%, fins als 6.267 punts.

Per la seva banda, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va emplaçar les institucions europees a pronunciar-se amb claredat sobre la unió bancària a la UE, perquè la quantitat que necessiten les entitats financeres espanyoles per recapitalitzar-se no és excessiva.

El ministre va explicar en declaracions a Onda Cero que els temps actuals exigeixen promptitud i diligència política, i va admetre que la prima de risc indica que "Espanya no té oberta la porta dels mercats".

Sobre els 40.000 milions d'euros que el president del Banco Santander, Emilio Botín, va dir que la banca espanyola necessita per recapitalitzar-se, Montoro va eludir donar una xifra concreta, però va apuntar que la xifra necessària no és "molt alta" ni "excessiva", el problema és d'on vindrà. No és una xifra "astronòmica" o "inabastable", no s'està davant d'un "drama", sinó davant d'una quantitat accessible, va dir.

Montoro va assegurar que Espanya no és rescatable des del punt de vista tècnic per la mida de la seva economia i que per aquest motiu no s'esperen els "homes de negre".

D'altra banda, el diari Die Welt ha publicat que el fons de rescat europeu està estudiant crear una línia de crèdit provisional per a Espanya, a la qual l'Estat podria recórrer si cal per recapitalitzar els seus bancs. Un portaveu del fons va assegurar que no han rebut cap petició formal d'Espanya en aquest sentit. Segons Die Welt , la línia de crèdit provisional que es creés seria una font d'efectiu d'emergència per si hi ha turbulències en el mercat abans que es completi l'auditoria a la banca a finals de mes.

stats