Economia 23/05/2012

Rajoy reclama que la UE actuï aviat per "controlar" el cost del deute

El president espanyol descarta, de moment, acudir a fons europeus per salvar al banca espanyola. Concideix amb Hollande que cal que la UE aporti liquiditat als mercats

Dani Sánchez Ugart
3 min
Rajoy i Hollande se saluden a l'Elisi

BarcelonaEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy i el francès, François Hollande s'han reunit al palau de l'Elisi, a París, abans de la cimera dels líders del 27 països de la Unió que se celebra aquesta tarda a Brussel·les i han mostrat el seu acord en què les institucions europees aportin liquiditat al mercat per controlar el cost del deute.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Amb la prima de risc estable per sobre dels 470 punts –molt a prop de la zona a què altres països han estat rescatats, el president espanyol creu que "Europa ha de donar resposta" a l'escalada del cost del deute que pateix Espanya. "Parlaré de liquidesa, finançament i sostenibilitat del preu del deute", ha dit Rajoy preguntat per si demanarà al Consell d'Europa en la reunió d'aquest vespre que es modifiqui el paper del BCE.

Rajoy, però, ha deixat clar que no té intenció d'acudir als fons europeus per rescatar els bancs.

"Tenim postures que poden ser convergents en dues prioritats: aportar liquiditat al sistema financer" i "confien que hi hagi un pacte de creixement", ha assegurat Hollande. "Hem d'estar protegit davant de l'especulació que pot afectar els mercats", ha afegit el president francès. "Podem parlar del paper del BCE i de si els fons europeus poden servir per aportar liquiditat en el sistema financer".

"Necessitem liquiditat i control del deute", ha dit Rajoy. "No podem viure amb grans diferencials del cost del deute respecte amb d'altres països", segons el president espanyol el més urgent és "controlar" el cost del deute.

"Els pobles no poden seguir sotmesos a l'austeritat", ha dit Hollande, per tant s'ha de plantejar també la reunió "en termes polítics", perquè "cal escollir la via per arribar al creixement".

Debat dels Eurobons

Rajoy ha apostat per deixar el debat dels Eurobons per a més endavant, perquè es tracta d'un debat de "model d'integració" mentre que el president francès ha anunciat que els posarà sobre la taula en la reunió d'aquesta mateixa tarda. Hollande s'ha mostrat favorable a l'entrada dels Fons d'Estabilitat Financera en el sistema financer.

Rajoy ha mantingut el compromís de complir amb el control del dèficit públic, però ha dit que cal "fer reformes que estimulin el creixement". En aquest sentit ha apuntat a la reforma laboral i la financera com a exemple d'aquesta via.

Rajoy, però, ha demanat també que calen a Europa aquest tipus de polítiques.

Relacions bilaterals

El president espanyol ha assegurat que "les relacions són molt bones", després de la polèmica per les declaracions d'Hollande respecte als bancs espanyols.

Hores abans que s'iniciés la trobada, un conseller de l'Elisi va aclarir que una de les principals divergències sorgides entre tots dos i centrada en la suposada recomanació d'Hollande que es recapitalitzés la banca espanyola, va ser en veritat un malentès.

La font va aclarir que, en ser preguntat a Washington sobre la dificultat del sector, Hollande va respondre que en cas que estigués efectivament en dificultats es podria pensar en la recapitalització, però ha indicat que va ser una hipòtesi i que no va realitzar "cap tipus de diagnòstic".

No es preparen per a la sortida de Grècia

Els presidents han assegurat que desconeixien l'avís de l'Eurogrup als països membres perquè preparin fons de contingència davant la possible sortida de Grècia de l'euro. "No pot haver dubtes sobre les intencions d'Europa i Grècia, hem d'anar junts i no preparo cap escenari alternatiu a aquest", ha afirmat Hollande. "

En la mateixa línia, Rajoy ha assegurat que "no contempla" la sortida del país de l'euro i ha cridat a la necessitat d'aportar "certeses" respecte el projecte comú. Hem de transmetre la sensació que l'euro hi serà sempre" i per això cal "acabar amb els rumors i les històries que s'estiguin explicant".

stats