Economia 10/09/2012

Rajoy no aclareix si pensa demanar el rescat: "Ho estem estudiant"

El president espanyol diu que no tornaran a apujar l'IVA i que no tocarà les pensions. Assegura que "quan pugui" abaixarà impostos

Dani Sánchez Ugart
2 min
El president espanyol, Mariano Rajoy, en arribar als estudis de TVE / REUTERS

BarcelonaEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha dit aquest dilluns que "el govern ha d'estudiar" si demana o no el rescat i ha destacat que "el BCE ha obert una finestreta i ara correspon al govern prendre una decisió", que "encara" no han pres.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Rajoy ho ha dit en una entrevista a TVE, la primera que fa per a una televisió des que és president del govern espanyol.

Sobre les condicions d'aquest rescat, el president ha dit que "no posarà unes línies vermelles", però que està convençut que "tothom serà raonable". Rajoy ha dit que "ningú" no ha plantejat tocar les pensions o els subsidis d'atur. "Si hi ha una cosa que no tocaré seran les pensions", ha afegit el mandatari, perquè els pensionistes "són els primers que no es poden tocar".

"El govern ha pres decisions dures" i és "normal" que hi hagi gent descontenta, ha dit, però són les "passes decisives per tornar a créixer i crear llocs de treball". "És veritat que no vaig dir que apujaria l'IRPF ni l'IVA", ha admès, però són coses "que es poden recuperar".

El president espanyol ha dit que l'anunci de Draghi que compraria deute "és bo", perquè és un missatge de continuïtat de l'euro, i ha valorat que això ha fet baixar la prima de risc, tot i que –ha dit– ell no ha fet "cap pressió" perquè el BCE compri bons.

"És molt més important reduir el dèficit que això que anomenen el rescat", ha considerat Rajoy, que ha recordat que l'any passat les administracions públiques van gastar 90.000 milions més del que van ingressar. "Així no es pot viure permanentment", ha afegit.

Impost de plusvàlues i taxes verdes

Sobre els pressupostos de 2013, el president ha dit que no tornaran a apujar l'IVA, però que inclouran nous impostos, com les plusvàlues o taxes verdes, tot i que "quan pugui", ha afegit, abaixarà l'IVA i l'IRPF.

Rajoy ha anunciat també que eliminarà "duplicitats" amb les comunitats autònomes i que eliminarà tràmits, amb noves normes liberalitzadores.

Reforma laboral

Malgrat l'augment de l'atur a l'agost, Rajoy ha considerat que "la reforma laboral ha funcionat molt bé" perquè, segons ell, ha aconseguit convertir els ERO de finalització de contracte en d'altres de suspensió temporal o de reducció de jornada.

stats