Economia 13/09/2012

Un Rajoy contradictori diu ara que el rescat és probable

El mateix dia que el president espanyol, Mariano Rajoy, no aclaria al Congrés si demanarà ajuda per abaixar el cost del deute, dos diaris finlandesos publiquen una entrevista en què ho dóna per fet.

Joan Faus
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en la seva compareixença al Congrés.

MADRID.L'ambivalència de Mariano Rajoy sobre si caldrà demanar al fons de rescat europeu la compra de deute espanyol comença a fer aigües. El president del govern espanyol no es cansa de repetir, en vista de la insistència de diputats i periodistes espanyols, que encara no ha adoptat cap decisió respecte a la qüestió, que es vol estudiar molt bé les contrapartides que implicaria i que fins i tot l'ajuda europea pot deixar de ser necessària si el cost del deute espanyol continua baixant.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest sembla que és el missatge oficial, el que va tornar a repetir ahir en el ple del Congrés de Diputats, però es ben diferent i contradictori amb les declaracions que va fer a dos diaris de Finlàndia i que es van publicar precisament ahir. "Probablement, al final haurem de demanar ajut al Banc Central Europeu, però primer s'han d'escoltar les opinions de tothom", va dir en una entrevista als rotatius Helsingin Sanomat i Kauppalehti. És a dir, Rajoy dubta del rescat tou al Congrés però el dóna gairebé per fet a la premsa estrangera. Un doble discurs que va criticar amb duresa el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba.

En els dos àmbits, però, Rajoy va coincidir a voler saber abans les condicions que imposaria el BCE i l'opinió dels seus socis europeus. El banc regulador va dir la setmana passada que comprarà deute dels països amb problemes al mercat secundari si aquests sol·liciten abans al fons de rescat europeu que també en compri al mercat primari. El president també va subratllar en l'entrevista que "està totalment descartat" un rescat global d'Espanya. Les preguntes a Rajoy en la sessió de control al Congrés, la primera després del descans estiuenc, es van centrar en la possible ajuda europea i els ajustos que implicaria. En vista de la insistència del PSOE, el cap de l'executiu va assegurar que "no se sap absolutament res" de les condicions que suposaria l'hipotètic rescat tou.Rubalcaba es va mostrar convençut que si el govern demana el rescat no podrà actualitzar, en els pròxims pressupostos, les pensions per compensar la inflació, un aspecte que Rajoy no va aclarir. "Fins ara, l'únic partit de la història d'Espanya que ha congelat les pensions ha estat el PSOE", va replicar amb vehemència, entre els aplaudiments de la bancada popular.

La incògnita de les pensions

Tampoc els ministres d'Hisenda, Economia i Ocupació van confirmar si es revaloritzaran les pensions. Fins ara les pensions són l'única partida que no ha retallat l'executiu, com va tornar a destacar ahir Rajoy. No deixa de resultar sorprenent, però, que dilluns es comprometés a blindar-les de qualsevol retallada però que ahir no garantís que el seu valor evolucionarà a partir de l'IPC.

D'altra banda, a preguntes d'IU, va tornar a dir que la seva política "no es diferencia gaire" de la del president francès, el socialista François Hollande, que acaba de confirmar que apujarà els impostos als més rics. De fet, el govern espanyol va anunciar dimarts una dràstica pujada de l'IRPF per als inversors de borsa amb rendes més elevades. Rajoy busca així fer la guitza al PSOE i evitar la sensació que les tisorades només afecten els més febles.

stats