ESPANYA EN EL PUNT DE MIRA
Economia 17/06/2012

Rajoy no farà cas de les recomanacions de l'FMI "per ara"

El govern espanyol descarta "per ara" fer cas de les recomanacions de l'FMI per retallar el dèficit. Rajoy no vol apujar l'IVA i retallar sous públics, però la pressió internacional perquè ho faci augmenta.

Dani Sánchez Ugart
2 min
"MÉS EUROPA" AMB MÉS INTEGRACIÓ "POLÍTICA, FISCAL I BANCÀRIA" 
 El president espanyol va instar els líders europeus a enfortir el projecte comú amb "més integració" en tots els aspectes i va assegurar que col·laborarà amb els que pensin que calen polítiques "i no reglaments".

BARCELONALa Comissió Europea i el Fons Monetari Internacional (FMI) hi estan d'acord: Rajoy hauria d'apujar l'IVA de seguida i aplicar reformes estructurals com una rebaixa del sou dels funcionaris per complir els objectius de dèficit. Però el president del govern espanyol no sembla disposat a acceptar-ho "per ara", malgrat la pressió afegida que suposa el rescat a la banca, que legitima els organismes internacionals per escrutar amb més vehemència encara les finances espanyoles.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Mariano Rajoy va minimitzar ahir la importància de l'informe que l'FMI va fer públic divendres en què l'instaven a apujar l'IVA amb urgència, sense esperar al 2013, eliminar la deducció per la compra d'habitatges i abaixar el sou dels funcionaris, entre altres mesures. En una trobada amb periodistes després d'un acte del PP a Sant Sebastià recollida per l'agència Efe, el president espanyol va dir que es tracta només d'"un informe més" i va afirmar que en aquest moment la prioritat de l'executiu és reduir el dèficit, però no necessàriament, ni de manera immediata seguint les recomanacions del Fons que no són res més que "propostes".

El president espanyol es va limitar a dir que seguiran aplicant el programa de reformes i va tancar files al voltant del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ferm opositor a una pujada de taxes directes, després que Soraya Sáenz de Santamaría obrís la porta divendres, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, al fet que l'executiu acabés cedint i incrementés l'IVA.

La pressió internacional perquè el govern espanyol apliqui aquest tipus de mesura es multiplica. A finals de maig la Comissió Europea ja va enviar un informe en què es recomanaven accions en la mateixa línia, a canvi de donar un any més per complir amb els objectius de dèficit. La cimera del G-20 prevista per dilluns arriba després d'un rescat que suposa el compromís dels socis europeus d'aportar fins a 100.000 milions per a la banca i que els ha carregat d'arguments per vigilar de prop els moviments d'Espanya. Les negatives de Rajoy a implantar les propostes internacionals, que cada cop tenen menys de suggeriments i més d'exigències, podrien costar-li una nova reprimenda dels seus aliats, que situaran l'Estat en el centre del debat durant la cimera, just després d'unes eleccions gregues decisives.

L'euro ha de ser "irreversible"

"Europa ha de transmetre al món el missatge que l'euro és un projecte irreversible", va dir el president espanyol davant els dirigents del PP. Rajoy va reiterar el seu desig que Grècia continuï en la moneda única i va dir que està "convençut" que el país hel·lè complirà els seus compromisos. El dirigent popular va insistir en la necessitat de "més integració política, fiscal i bancària" a la Unió Europea per no generar "més dubtes entre els inversors".

Els grups de l'oposició van mostrar ahir el seu rebuig frontal a les propostes de l'FMI i van criticar la gestió del govern espanyol de la crisi. El secretari general d'ICV, Joan Herrera, les va qualificar de "xantatge inacceptable" a l'Estat i va afirmar que "ens condueixen cap a Grècia", mentre que des del PSOE, el secretari d'organització, Óscar López, va criticar la gestió "naïf i absurda" que Rajoy ha fet del rescat.

stats