Economia 16/06/2017

Rajoy convoca la segona megasubhasta de renovables

El consell de ministres convoca un nou concurs d'energia renovable, 14,26 milions d'incentius per al cotxe elèctric, híbrid i de gas, i 336 milions per a l'eficiència energètica

Júlia Manresa
3 min
La generació  amb energia neta de Gas Natural a Espanya és d’un 7,5%.

MadridUna nova megasubhasta destinada a les renovables. Després de la primera ara fa justament un mes, el govern de Mariano Rajoy ha aprovat aquest divendres, en consell de ministres, la convocatòria d'una nova subhasta de renovables per 3.000 megawatts (MW) per mirar de complir amb els objectius fixats per Brussel·les.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La subhasta ja va ser anunciada fa setmanes per Rajoy i està enfocada a instal·lacions de tecnologia eòlica i fotovoltaica (tot i que les empreses d'aquest últim sector van recórrer la primera perquè van considerar-la discriminatòria). Així, comptant aquesta, són tres subhastes 'verdes' en dos anys; en la primera es van adjudicar 700 MW (500 MW eòlics i 200MW de biomassa) i en la del 17 de maig, 3.000 MW, el 99,3% adjudicats a l'eòlica. En aquesta última els principals adjudicataris van ser el Grup Forestalia, Gas Natural, Enel Green Power (Endesa) i Gamesa.

El ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, ha justificat aquesta nova subhasta perquè en l'anterior l'oferta va ser de 2,5 vegades el que sortia, més de 8.500 MW. El ministre s'ha esforçat a remarcar que la subhasta, "a diferència de casos anteriors, no té costos per al sistema" perquè és sense primes, cosa que beneficia els consumidors perquè l'energia és a preu de mercat. El ministre ha explicat que les primes a les renovables en les èpoques de govern socialista suposen un cost afegit d'un terç en el rebut dels ciutadans.

Però Nadal ha reconegut que hi haurà un preu mínim, com en l'anterior subhasta, que va ser de 39 euros el megawatt hora (MWh), però ha remarcat que el preu actual del mercat majorista és d'uns 50 euros el MWh. "S'està subhastant a preu mínim", ha insistit el ministre, "i la pròxima subhasta també tindrà preus més competitius".

En l'anterior subhasta del maig, el 99% de l'energia adjudicada va ser per a projectes eòlics. En aquest sentit, el ministre ha apuntat que els criteris seran els mateixos en la propera subhasta, primer el preu que s'ofereix i després les hores de producció, però espera que en aquesta ocasió hi hagi més adjudicació a la fotovoltaica.

Segons el ministre, amb aquesta nova subhasta l'Estat s'aproparà molt a l'objectiu d'un 20% d'energies renovables per al 2020, ja que es quedarà al voltant del 19,5 o 19,6%.

Incentius per al cotxe ecològic

D'altra banda, el govern espanyol també ha aprovat aquest divendres l'actualització del pla Movea, que incentiva els vehicles que funcionen amb energies alternatives. El pla té l'objectiu d'incentivar la compra de vehicles elèctrics, de gas natural comprimit, liquat, híbrids o pila d'hidrogen.

Val a dir que a principis de legislatura, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, havia avançat que el govern estudiava la possibilitat d'unir el pla Pive i el Movea en un de sol, però fonts del sector citades per Europa Press asseguren que el govern ha rebutjat la posada en marxa d'un nou pla Pive convencional i s'ha decantat pel de suport als models de renovables.

El nou pla, segons ha explicat el ministre Nadal, mobilitzarà 14,26 milions d'euros en ajuts directes: 500 euros per la compra de cotxes o furgonetes de combustibles alternatius, 5.000 euros per la compra de microbusos i camionetes i 18.000 euros per a autobusos i camions. Per a les motocicletes, l'ajuda és d'entre 1.500 i 2.000 euros.

Els punts de venda que s'adhereixin al pla hauran d'aplicar un descompte addicional mínim de 1.000 euros per a cada vehicle (excepte quadricicles i motos), i facilitar la instal·lació de punts de recàrrega.

El pla també preveu ajudes per a la implantació de punts de recàrrega en espais públics, que podran arribar fins al 40% del seu cost, amb un màxim de 1.000 euros per punt de recàrrega convencional, de 2.000 euros per als punts de recàrrega semiràpida i 15.000 euros per als punts de recàrrega ràpida.

Per últim, el govern espanyol també ha aprovat un real decret amb 336 milions d'euros d'ajudes per als municipis de menys de 20.000 habitants, per promoure mesures i inversions d'eficiència energètica.

stats