Rajoy fa marxa enrere i pagarà tots els diners del FLA aquest any

Hisenda certifica que Catalunya ja compleix les condicions de la intervenció

Cristóbal Montoro afluixa la pressió. El ministre d'Hisenda espanyol pagarà finalment a Catalunya tots els diners del fons de liquiditat autonòmic (FLA) extraordinari aquest mes de desembre, i no en trams mensuals en fins a 10 mesos com s'havia plantejat fer-ho en un començament. En concret, la transferència de 3.034 milions d'euros es farà el dia 16 d'aquest mes –a quatre dies de les eleccions espanyoles–, segons ha precisat el titular d'Hisenda aquest dimecres, i això permetrà que els proveïdors del govern català puguin cobrar, i no es compleixi l'escenari augurat ahir pel conseller d'Economia, Andreu Mas-Colel l. 

3.034 milions d'euros

Els diners que cobrarà la Generalitat el 16 de desembre

La decisió d'Hisenda suposa fer marxa enrere de manera parcial en els seus plans inicials. A les instruccions de la intervenció de les finances catalanes que l'Estat va publicar al 'Butlletí Oficial de l'Estat' (BOE) hi deia que el pagament es faria amb periodicitat mensual, una situació que hauria abocat la Generalitat a l'impagament als seus proveïdors, amb els perjudicis que això suposaria per a aquestes empreses. Algunes informacions periodístiques va apuntar que aquesta periodicitat seria de 10 mesos, una informació a la qual Mas-Colell va donar credibilitat, i va demanar als membres del govern de Mariano Rajoy que "somriguin tant com vulguin, però paguin". 

Fonts d'Hisenda, però, han explicat a l'ARA que aquesta periodicitat era una possibilitat que es preveia només en cas que la Generalitat no hagués complert els requisits de la intervenció, i que passen per connectar-se al sistema de factures electròniques de l'Estat i enviar informes mensuals de despeses. "Com que s'han complert aquestes condicions, es rebran els diners com la resta de comunitats", van explicar aquestes fonts. És a dir, el pagament diferit d'aquests 3.000 milions hauria estat un càstig per la insubmissió de Catalunya davant de la intervenció financera, que no s'ha produït i que per tant no s'aplicarà. 

"Deixin-se estar de declaracions emfàtiques i compleixin les condicions"

Cristóbal Montoro Ministre d'Hisenda

Amb tot, Hisenda pagarà els 7.886 milions corresponents al sobrant del FLA d'aquest any a totes les comunitats el mateix dia, però seguirà existint una desigualtat de tracte entre les diferents comunitats autònomes, perquè el nivell d'intervenció de les finances catalanes és molt més elevat, amb un control exhaustiu de totes les despeses de la Generalitat per part del ministeri. És a dir, la "discriminació" que va denunciar dimarts Mas-Colell, i que serà "l'eix central" de la denúncia que interposarà el govern català contra l'espanyol davant del tribunal Suprem, es manté. 

Totes les claus de la intervenció de les finances catalanes

Davant d'aquestes declaracions, Montoro ha demanat als dirigents catalans que es "deixin de declaracions emfàtiques i compleixin les condicions, que ja les estan complint". L'informe de la interventora dels comptes de la Generalitat en què ha de certificar que el Govern no fa cap despesa il·legal està en marxa, però encara no s'ha presentat, segons el ministre, però el fet que s'estigui elaborant ja és motiu suficient per començar a desbloquejar els diners. 

Aquest matí, el conseller Mas-Colell hi ha insistit, i ha acusat Montoro, en una entrevista a RAC1, de discriminar Catalunya perquè "no pensem com toca". El ministre ha respost que tant les declaracions de Mas-Colell com la denúncia davant del Suprem són "pressions" i gesticulacions polítiques i s'ha vantat que és ell qui paga les factures.