Economia 28/12/2012

Rajoy descarta elevar més l'edat de jubilació i vol obrir un debat per reduir la jubilació anticipada

El president del govern espanyol no es mulla sobre si s'arribarà als sis milions d'aturats i tampoc deixa clar si Espanya complirà amb el dèficit després de les reformes fetes

Ara
2 min

BarcelonaEl govern espanyol portarà a principis d'any al Pacte de Toledo una proposta de sostenibilitat del sistema de pensions perquè "la gent es jubili a l'edat que toca", ha dit aquest divendres el president de l'executiu, Mariano Rajoy.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així, ha avançat que el debat sobre canvis en el sistema de jubilació anticipada i sobre compatibilitzar el sou i la pensió serà una de les prioritats a abordar en el nou any.

"Obrirem un debat", ha dit, descartant així que d'entrada la intenció sigui legislar per decret sobre aquest tema. Ha negat que es vulgui augmentar més l'edat de jubilació i ha insistit que l'element principal ha de ser aconseguir que la gent es jubili a l'edat legal i no abans.

De fet, a partir de l'1 de gener es posa en marxa el calendari pactat en la reforma de les pensions del PSOE per anar avançant de manera progressiva cap a la jubilació als 67 anys. Fonts del govern van descartar ahir que vulguin accelerar aquest calendari, pel qual s'arribarà a la jubilació efectiva als 67 anys l'any 2027.

En roda de premsa per fer balanç de l'any, Rajoy ha insistit que les pensions són "la prioritat absoluta en la despesa pública" de l'executiu i ha defensat que ha estat una partida pressupostària que ha crescut malgrat l'entorn de retallades.

Els pensionistes, de fet, han merescut una menció en el seu discurs quan ha lamentat que no s'hagin apujat les pensions en la mesura que l'executiu "hagués desitjat" en unes altres circumstàncies.

Vaguetat sobre el dèficit i l'evolució de l'atur

Sobre l'escenari econòmic, ha augurat encara un semestre dur el 2013, tot i que no ha concretat si espera que s'arribi als sis milions d'aturats o no. Ha insistit que la recessió minvarà de cara a la segona meitat de l'any que ve.

Tot i l'esforç "descomunal" que s'ha fet i que s'ha demanat als ciutadans a través de les mesures adoptades, Rajoy no ha deixat clar tampoc si Espanya complirà els objectius de dèficit marcats.

stats