Economia 01/06/2013

Rajoy diu que les dades d'atur que es coneixeran dimarts seran "esperançadores"

El president espanyol defensa la reforma laboral, descarta pujar l'IVA i es compromet a rebaixar l'IRPF com a molt tard el 2015

Dani Sánchez Ugart
2 min
Mariano Rajoy / REUTERS

SitgesEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha dit aquest dissabte a les jornades del Cercle d'Economia a Sitges que les dades d'atur que publicarà aquest dimarts la Seguretat Social seran "esperançadores" i justificaran el rendiment de la reforma laboral.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Rajoy ha considerat que el nou marc normatiu ha significat un "avenç" en els dos objectius que perseguia: "Posar fre a la destrucció de llocs de treball i augmentar la competitivitat". El president espanyol ha defensat les reformes econòmiques del seu govern en la seva novena visita a Sitges.

Tot i que la Comissió Europea va demanar aquest dimecres a Rajoy més reformes en el mercat de treball, el president espanyol s'ha limitat a destacar els aspectes positius de les reformes que ja ha fet el seu executiu.

El president del Cercle, Josep Piqué, que ha presentat la ponència, ha recordat que és la primera visita del president espanyol després del rescat bancari, però ha considerat que "en part, gràcies al govern [espanyol] s'ha pogut esquivar un rescat complet". "Enhorabona", li ha dit Piqué, que ha recordat, però, que la recessió i l'atur no permeten caure en la "complaença".

Rajoy a descartar també una pujada d'impostos aquest any, i ha reiterat el compromís de l'executiu per rebaixar l'IRPF (apujat de manera temporal pel seu govern) "com a molt tard el 2015". A més, i tot i la pressió de Brussel·les perquè l'executiu elimini alguns sectors de l'IVA reduït o superreduït, Rajoy ha anunciat que no hi haurà més pujades d'aquest impost.

Deures per a Europa: unió fiscal i deute comú

El president espanyol ha demanat també "més integració" a Europa per solucionar els problemes econòmiques. En aquest sentit, Rajoy ha valorat positivament els avenços que ha fet en un any la uní bancària, però ha reclamat que s'avanci en una unió fiscal i ha demanat "algun tipus de deute comú" als països europeus.

Escridassat a l'entrada

Rajoy ha estat escridassat a l'entrada a l'hotel Meliá de Sitges, on se celebren les jornades per desenes de manifestants, amb banderes del sindicat CGT, que protestaven per les polítiques d'austeritat.

stats