Economia 30/03/2012

Rajoy aprova més retallades l'endemà de la vaga, però evitarà apujar impostos

Els pressupostos que aquest divendres presenta el govern espanyol no inclouran una pujada de l'IVA, però sí canvis per millorar la recaptació. La tisorada als ministeris superarà el 14%. Hisenda refreda les expectatives que incloguin els diners pendents amb Catalunya

Joan Faus
2 min
Rajoy conversa amb Santamaría i Gallardón al Congrés / EFE

BarcelonaL'endemà de la vaga general i un cop passades les eleccions andaluses, el consell de ministres presenta aquest divendres els pressupostos per al 2012, a punt per encetar el tràmit parlamentari. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ja va avançar que seran els comptes "més austers de la democràcia". La retallada als ministeris s'aproparà al 15%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Complir, sigui com sigui, l'objectiu de dèficit públic del 5,3% per a aquest any s'ha convertit en una obsessió per al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per tal de recuperar la preuada credibilitat dels mercats i les institucions i socis europeus.

Rajoy, però, vol evitar al màxim qualsevol desgast social amb mesures impopulars. És per això que els comptes no inclouran cap increment d'impostos –com apujar l'IVA o els impostos sobre la gasolina o el tabac–, però sí algunes millores per recaptar més. "No hi ha pujades de res. Sí que es millorarà i modificarà alguna mesura fiscal per recaptar més o treure'n més profit", han explicat a l'ARA fonts del ministeri d'Hisenda. Una de les "possibilitats" és que es limitin les deduccions que tenen actualment les grans empreses amb l'impost de societats.

El ministre d'Economia mateix, Luis de Guindos, va admetre fa uns dies des de Barcelona que els comptes serien "duríssims". A més, els pressupostos recolliran mesures ja anunciades, com la congelació dels sous dels funcionaris amb una ampliació de la jornada laboral de 35 a 37,5 hores setmanals. En canvi, segons el govern espanyol, no es tocaran les pensions.

Hisenda també ha refredat les expectatives que els pressupostos incloguin els diners de l'Estatut que l'estat deu a Catalunya.

El portaveu de CiU al Congrés dels Diputats, Josep Antoni Duran i Lleida, ja va advertir que CiU no donarà suport a aquests pressupostos en cap cas si no consignen els 219 milions d'euros corresponents a la disposició addicional tercera de l'Estatut del 2009, que s'han de sumar als 759 milions d'euros corresponents al 2008 que Duran va donar per segurs després de l'acord de l'any passat a la Comissió Bilateral Generalitat-Estat.

Podeu llegir la informació sencera a l'ARA PREMIUM.

stats