Rajoy avança per Twitter que Espanya va rebaixar el dèficit fins al 3,07% del PIB el 2017

Per desfer-se del control de Brussel·les ha de reduir els números vermells per sota del 3%

“Espanya compleix”, ha tuitejat aquest dijous el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per avançar la dada de dèficit amb què el conjunt de les administracions públiques espanyoles van tancar el 2017. Va ser del 3,07%, just per sota del 3,1% que tenien compromès amb Brussel·les. En el mateix tuit, Rajoy recorda que el 2016 es va tancar amb un desviament del 4,3%, per tant el conjunt de les administracions públiques espanyoles va aconseguir reduir els números vermells més d’un punt l’últim any. “Una dada fonamental per seguir creixent, creant feina i garantint els nostres serveis publics”, concloïa el tuit del president espanyol.

És habitual que el govern espanyol avanci la dada del dèficit del conjunt de les adminsitracions pocs dies abans que es facin públiques les dades desglossades per administracions, que es coneixeran previsiblement dilluns vinent. Aquesta vegada Rajoy ho ha fet via tuiter i justament quan es trobava a Brussel·les a la reunió del Consell Europeu i on, malgrat no tenir pressupostos, i haver patit diverses manifestacions de pensionistes, va voler donar un missatge d’estabilitat econòmica.

Espanya va complir però queda per veure com van tancar l’any la resta d’administracions. El dèficit per a l’administració central havia de quedar-se en l’1,1% del PIB (al novembre va ser d’un 1,5%). Pel que fa alde la Seguretat Social ja està clar que no complirà l’objectiu de l’1,5% perquè la ministra d’Ocupació i Seguretat Social va avançar que havia tancat l’any en un 1,7% del PIB i amb un augment de 300 milions d’euros respecte l’any anterior. Per últim, les comunitats autònomes havien d’assolir un dèficit màxim del 0,6%, que probablement es complirà segons les previsions de l’Airef. Per als ajuntaments, l’objectiu era del 0% encara que ja fa anys que registren superàvit compensant així l’excés de dèficit de l’administració central i la Segueretat Social.

A banda, cal recordar que per sortir del control pressupostari de Brussel·les és necessari reduir el dèficit públic per sota del 3%, una fita que l’executiu espanyol té previst assolir aquest any. De fet, quan el ja exministre Luis de Guindos va fer el traspàs de carteres a Román Escolano, va anunciar que seria ell el ministre que podria anunciar la fi del control pressupostari després de diversos anys.

Però Espanya encara no té pressupostos i per mirar d’aconseguir suports davant la pressió, l’executiu ha fet diverses propostes que suposen o bé menys ingressos o més despesa. El Banc d’Espanya avisava que aquesta setmana que sense noves vies d’ingressos o altres retallades, Espanya ho té difícil per comblir l’objectiu de dèficit d’aquest 2018, que és del 2,2%

El director general del departament d'Economia del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, explicava aquesta setmana que si la previsió era que Espanya baixés del 3% aquesta primavera, seria lògic que es mantingués sota la supervisió de Brussel·les fins que tanqui l'exercici i un cop quedi constatat que el dèficit es redueix per sota del 3%.