REESTRUCTURACIÓ FINANCERA
Economia 04/05/2012

Rato adverteix que els bancs han de tancar més oficines

Les entitats financeres ja han fet tots els sanejaments immobiliaris necessaris, segons el president de Bankia, Rodrigo Rato. Ara toca que les fusions bancàries se centrin a reduir la xarxa de sucursals.

Toni Garganté
2 min
UN BANC SISTÈMIC EN BOCA DE TOTS
 El president de Bankia, Rodrigo Rato, durant la seva conferència a l'escola  de negocis Esade, va passar de puntetes pels rumors que hi ha en el sector sobre fusions i sobre la creació de l'anomenat banc dolent.

BARCELONA."No es tracta de fusionar o sumar entitats, s'ha de reduir la xarxa". Aquest va ser el missatge que va llançar ahir el president de Bankia, Rodrigo Rato. Les promocions d'habitatges acabades en mans dels bancs ja tenen provisions del 56%, que arriben al 87% en el cas del sòl. Això significa que les entitats financeres han reconegut pèrdues potencials per aquests percentatges, "més del doble de la caiguda real dels preus que hi ha hagut en el mercat immobiliari", va explicar Rato durant una conferència pronunciada a l'escola Esade.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De fet, Rato va insistir en aquest missatge. "Els bancs han provisionat fins ara 166.000 milions d'euros en sanejaments, cosa que representa el 14% del PIB espanyol, sense gaires ajudes". D'altra banda, la fortalesa dels bancs en nivells de capital també està fora de tota prova. El 9% de recursos propis de màxima qualitat ( core capital ) "ja fa temps que s'ha assolit", amb molta més exigència que en les entitats d'altres països. Seguint amb aquest discurs, va afegir que "tot i que el sector ha de mantenir l'esforç en provisions i en rendibilitat, l'excés de capacitat és ara el veritable problema". I en aquesta qüestió el president de Bankia va treure pit quan va remarcar que l'entitat ha protagonitzat el 25% de l'ajust que s'ha fet en oficines de tot el sector: "Molt per sobre de la quota de mercat que mantenim".

Rato va aprofitar per repetir l'argument fins i tot quan un dels assistents va preguntar si a Bankia li interessa apostar per alguna de les subhastes pendents (CatalunyaCaixa, Banc de València i Nova Caixa Galicia). El màxim responsable de l'entitat amb seu a Madrid va admetre que estudiarà les oportunitats que es presentin, però va repetir que més que guanyar en volum estan "en un context de reducció de dimensió del sistema: cal apostar per l'eficiència". En tot cas, s'ha de tenir present que Bankia és una de les entitats amb més pes immobiliari. Fonts del sector asseguren que Banco Financiero y de Ahorros (BFA) , el hòlding de Bankia, compta amb actius de sòl al seu balanç per valor de 5.000 milions d'euros.

Independència

Tot i això, l'entitat ha presentat el seu pla de futur al Banc d'Espanya, que consisteix a mantenir la seva independència. Sobre l'anomenat banc dolent , Rato va respondre a una altra pregunta amb una evasiva: "El govern és partidari de la desconsolidació d'actius una vegada provisionats. Caldrà veure quina fórmula escull".

La sortida dels 680.000 habitatges que manté el sector immobiliari en venda "necessita bastant temps". "Hem de pensar que el 2007 es creaven a Espanya 500.000 llars. Això significa que tampoc era un disbarat tan gran que es construïssin 700.000 pisos, llavors. Però és que ara es creen només 134.000 habitatges nous a l'any", va afegir.

Rodrigo Rato va avisar que l'entitat se centrarà ara a potenciar l'activitat d'assegurances, en la qual volen incrementar l'activitat "un 22% aquest any". Aquesta és l'estratègia de creixement dissenyada per Bankia. L'entitat, formada per Caja Madrid, Bancaja i cinc caixes més, entre les qual destaca Caixa Laietana, té una xarxa de 3.200 oficines i 10 milions de clients.

stats