El jutge envia Rato a judici pel contracte de publicitat de Bankia

La fiscalia demana quatre anys de presó a l'expresident del banc per cobrar comissions irregulars

El jutjat d'instrucció número 31 de Madrid enviarà a judici l'expresident de Caja Madrid i Bankia, Rodrigo Rato, i onze persones més pels contractes de publicitat de les entitats financeres amb les empreses Publicis i Zenith.

Es tracta dels contractes signats per Bankia els exercicis 2011 i 2012 amb dues companyies sobre l'expansió de la marca Bankia i l'anunci de la seva sortida a borsa, pels quals s'hauria cobrat una comissió de dos milions d'euros i en què haurien participat tant Rato com "diverses persones de la seva màxima confiança", segons ja apuntava l'ordre de processament dictada al febrer.

Rodrigo Rato: història d’una ambició

L'instructor envia ara a judici el també exministre d'Economia, per a qui la fiscalia demana quatre anys de presó per aquests fets, així com l'ex secretari d'estat de Comerç i exconseller consultiu de Bankia, José Manuel Fernández Norniella, per a qui el ministeri públic demana tres anys de presó.

Fiança de més de 4 milions d'euros

Al costat d'ells s'asseuran al banc dels acusats Miguel Ángel Furones Fere, Francisco Xabier Olazábal Puig, Sagrario Búa Rojas, Fabrizio Bini, Sergio Lorca Fernández, Fernando Rodríguez Varona, María Cándida Rodríguez Melcón, María Teresa Arellano Carpintero, Alberto Portuondo Coll, Miguel Ángel Montero Quevedo i Domingo Plazas Ruiz, per la suposada comissió d'un delicte de corrupció entre particulars.

En la mateixa resolució, el jutjat ha acordat que es requereixi a tots els processats una fiança de responsabilitat civil per un import de 4,5 milions euros. En cas que no es pagui, els adverteix que procedirà a l'embargament dels seus béns fins a completar la quantitat reclamada.