Rècord històric d’ocupació al sector turístic

La duració mitjana dels contractes inscrits durant el mes de juliol, però, no arriba als dos mesos

El sector turístic català ha contractat aquest juliol unes 8.600 persones més que el mateix mes de l’any passat. Tot i estar lluny d’Andalusia, que amb 15.300 contractacions més és la comunitat que més incrementa els afiliats del sector, Catalunya és la segona del rànquing. L’any passat aquest mateix increment era de 2.500 persones, cosa que col·locava el Principat com a sisè territori de la llista en creixement.

La mateixa xifra, traslladada a nivell estatal, assenyala que el nombre de treballadors donats d’alta a la Seguretat Social en activitats de l’àmbit turístic va augmentar un 3,5% al juliol. Amb 90.000 treballadors nous, el sector superava els 2,5 milions de persones, segons dades definitives que va difondre ahir Turespaña, organisme que depèn del ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme. El sector dels serveis, per exemple, va contractar un 2,8% més que el mateix mes de l’any passat.

L’indicador referent al turisme, que és el més alt de la sèrie històrica en un mes de juliol, implica que els afiliats en activitats d’aquest sector van suposar, aquest mes d’estiu, el 13,6% del total de treballadors de l’economia espanyola.

A més, l’increment de l’afiliació s’ha registrat a totes les branques de l’activitat turística. En el camp de l’hostaleria s’ha registrat més de 54.000 afiliats, una xifra que implica un augment del 3,1% en termes interanuals, uns 40.500 en el cas de serveis de menjars i begudes (+3%) i uns 13.500 més al sector dels allotjaments (+3,4%).

El que el mateix organisme cataloga com a altres activitats turístiques va registrar un augment de gairebé 33.000 afiliats, un 4,6% més, i en les agències de viatges va haver-hi un increment de 2.500 treballadors, un 3,8% més. Aquesta última branca destaca, de fet, pel seu comportament positiu des del desembre del 2014: aquell any va canviar la tendència, que portava des del 2008 evidenciant la reducció de la seva ocupació.

La realitat, diferent al que mostren les dades

En un comunicat, Isabel Oliver, secretària d’estat de Turisme en funcions, va valorar de manera “molt positiva” aquestes xifres d’afiliació, perquè, tal com ella ho veu, demostren “la consolidació del turisme com a font d’ocupació”. En canvi, per a Jesús Lodeiro, responsable del sector hostaler de la UGT Catalunya, això no és necessàriament senyal que les coses vagin bé a la indústria turística. “La realitat no és ben bé el que diuen les dades: les contractacions s’estan fent en precari, són de molt curt recorregut -assegura el dirigent sindical-. Si després resulta que les altes s’estan fent per cobrir un mes de feina, la realitat és que no es contracta més”.

Això, però, no és un fet estrany, segons el mateix portaveu. “Hi ha un col·lectiu, que són els fixos discontinus, als quals s’ha de trucar, però les temporades que feien abans eren de nou mesos i ara s’han escurçat molt”, explica Lodeiro. Sigui com sigui, afegeix, és una persona que es dona d’alta a la Seguretat Social, i això queda registrat com a contractació, “que és el que mostren els números”.

I, de fet, dades publicades també ahir pel Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) demostren que, efectivament, la durada mitjana dels contractes inscrits en els serveis públics d’ocupació durant el mes de juliol va ser de 47 dies. Una mica menys de dos mesos. Aquesta és la xifra més baixa per a aquest mes des del 2006, quan comença la sèrie d’aquesta estadística.

S'escurça la durada dels contractes

Entre el 2013 i el 2018, la duració mitjana dels contractes registrats en els mesos de juliol superava els 49 dies. El juliol del 2015 la mitjana dels contractes va arribar fins i tot als 51 dies, i només el juliol del 2016 la mitjana va baixar dels 49 dies i es va situar en 48. Abans del 2013 la durada mitjana dels contractes inscrits al juliol era bastant superior. La xifra no baixava, en aquest sentit, dels 58 dies, i es va arribar a un màxim de contractes de 74 dies -dos mesos i mig- de durada de mitjana el 2006.

En canvi aquest any, i sempre segons dades del SEPE, la mitjana supera per poc el mes i mig. De fet, un de cada quatre contractes inscrits en els serveis públics d’ocupació durant el mes de juliol tenia una durada igual o inferior a set dies. En concret, dels més de dos milions de contractes registrats el mes passat, el 25% eren d’una setmana o menys. Els contractes d’un mes de durada eren, en aquest sentit, el 37% dels inscrits al juliol; els de màxim tres mesos de feina, un 15%; els d’entre tres i sis mesos, gairebé un 6%, i els que vinculen el treballador amb l’empresa per un temps superior a l’any, el 0,2%.

“Els treballadors fixos marxen de vacances, i l’activitat laboral que queda vacant s’ha de cobrir, però en el moment en què tots tinguin el seu període de vacances fet, ja no es necessitarà ningú”, conclou Jesús Lodeiro. “En definitiva: no estem parlant de contractes de qualitat, són contractes puntuals per a treballadors que, evidentment, en poc temps aniran a l’atur”.

L'empremta del turisme a Catalunya

2.200.000

Turistes internacionals que va rebre Catalunya al mes de juny. La xifra suposa un increment del 2,2% respecte al juny del 2018 i mostra que un de cada quatre turistes que ve a Espanya visita Catalunya

2.500

Milions d’euros que s’han gastat els turistes que van visitar Catalunya al mes de juny. És la xifra més alta de tot l’Estat, que ha rebut gairebé 10.000 milions d’euros provinents del turisme aquest mes en qüestió