MERCAT DE TREBALL

Rècord històric de treballadors

Catalunya lidera la reducció d’atur en un juny que registra 19,5 milions d’afiliats a la Seguretat Social

Més de 19,5 milions de persones estan afiliades a la Seguretat Social a Espanya gràcies a l’augment de 75.584 treballadors l’últim mes. El juny ha deixat un rècord històric d’afiliacions: mai abans havien treballat tantes persones a Espanya. Per trobar una xifra semblant cal remuntar-se al juliol del 2007, just abans de la crisi, quan el nombre d’afiliats s’acostava -però no hi arribava- als 19,5 milions. Catalunya és la comunitat autònoma que més contribueix a la xifra rècord amb 28.596 noves afiliacions al juny, gairebé un 38% del total estatal, segons les dades publicades ahir pel ministeri de Treball.

Amb aquestes xifres damunt la taula, el mercat laboral torna als nivells d’abans de la crisi econòmica desencadenada el 2008 amb la caiguda del gegant financer Lehman Brothers. Almenys pel que fa a l’afiliació. La taxa d’atur, situada per sobre del 13%, encara és molt superior als valors pròxims al 8% del 2007. A Espanya encara li falten anys per recuperar la taxa d’atur, però que l’afiliació augmenti és una dada molt positiva que indica que s’està creant ocupació. La diferència entre l’afiliació i la taxa d’atur s’explica perquè ara hi ha més persones incorporades al mercat laboral que abans de la crisi, és a dir, el volum de persones que treballen o busquen feina actualment és superior al del 2007.

Catalunya també continua sent la locomotora de la reducció de l’atur a Espanya. El nombre d’aturats en territori català va baixar en 13.819 persones al juny -la xifra més alta de totes les comunitats autònomes- i el mes es va tancar amb 357.272 desocupats, un 3,7% menys que al maig. És la xifra més baixa des del 2008, l’any fatídic en què es va desencadenar la crisi, quan al juny hi havia 311.422 desocupats.

L’atur, a la baixa

A Espanya al juny es van registrar 63.805 aturats menys respecte al maig, i 146.476 persones menys respecte al juny de l’any passat. El nombre de persones desocupades a l’estat espanyol s’ha situat en 3.015.686, també la xifra més baixa des del novembre del 2008. Catalunya duplica la reducció de l’atur de Castella i Lleó i Madrid, que són, respectivament, la segona (7.169) i la tercera (6.523) comunitat on més cau la desocupació.

La ministra de Treball, Magdalena Valerio, va assegurar que estava “raonablement satisfeta” amb les dades del juny, especialment amb les de l’afiliació a la Seguretat Social. “Són molt bones i esperançadores”, va subratllar.

Si la notícia positiva és el bon ritme de les afiliacions a la Seguretat Social i la reducció del nombre d’aturats, la mala és que les dades del juny confirmen la desacceleració de la creació d’ocupació. És a dir, que es continuen creant llocs de treball però a un ritme cada vegada més lent. Els 75.584 nous afiliats a l’Estat al juny són l’augment més baix dels últims quatre anys. Aquesta tendència és més evident si es té en compte el factor estacional: a l’estiu es creen més llocs de treball gràcies al sector turístic.

Un altre dels factors negatius és l’elevada temporalitat: Espanya crea ocupació però la precarietat és molt alta. Dels més de dos milions de nous contractes al juny al conjunt de l’Estat, només el 8,7% van ser de caràcter indefinit. Els sindicats van incidir precisament en el factor de la temporalitat, mentre que el govern espanyol va admetre que les dades eren poc favorables i va subratllar que calien polítiques públiques enfocades a reduir-la.

Per a la Generalitat no es pot considerar que el mercat laboral progressi adequadament només amb les dades d’afiliació positives. El secretari general de Treball, Josep Ginesta, va valorar com a “moderadament bones” les xifres d’atur però també va avisar ahir que les dades haurien d’anar acompanyades “d’una contractació estable”. Ginesta va atribuir a canvis legislatius “l’evolució negativa” de la contractació indefinida. Dels nous contractes que es van signar durant el mes de juny a Catalunya, només un 11,4% van ser indefinits.

Pimec, la patronal de la petita i mitjana empresa de Catalunya, va valorar positivament les dades però va aprofitar per reclamar un pacte nacional per a la indústria per reduir l’estacionalitat del mercat de treball.

Reducció a tot Catalunya

Per demarcacions, l’atur registrat a Barcelona va baixar en 7.906 persones al juny, una caiguda del 2,8% respecte al mes anterior, fins a situar-se en 267.764 desocupats. En comparació amb el mateix mes de l’any passat, l’atur registrat a les comarques de Barcelona va caure en 9.003 persones, un 3,2% menys.

A Girona, el juny va tancar amb 2.380 aturats menys, fins als 31.031, una reducció del 7,1% intermensual. En comparació amb el mateix mes de l’any anterior, la reducció va ser del 3,9%. L’atur registrat a les comarques de Lleida va baixar en 1.306 persones al juny, fins a situar-se en 17.454 aturats, mentre que a la demarcació de Tarragona va caure en 2.227 persones en comparació amb el maig i es va situar en 41.023 persones, cosa que suposa un descens del 5,1%.