ENERGIA

Comença l'estesa del cable submarí entre Mallorca i Sagunt

El cablejat està format per una sola peça de 237 quilòmetres de llarg que es col·locarà a 1.485 metres de profunditat

Red Eléctrica ha acabat les obres a l'estació de Santa Ponça (Calvià) i la setmana que ve començarà l'estesa del cable submarí de la interconnexió elèctrica entre la Península i les Balears, l'anomenat projecte Ròmul. L'operació permetrà a les illes tenir més garanties i seguretat en el subministrament elèctric.

Un dels dos vaixells que s'encarregaran de la línia dels cables, el Giulio Verne, estarà amarrat al dic de Porto Pi del port de Palma dimarts que ve, segons informa un comunicat de Red Eléctrica.

L'endemà començarà l'operatiu, que consistirà a tendir el cablejat –format per una sola peça– a 1.485 metres de profunditat i al llarg d'un traçat de 237 quilòmetres, la majoria sota el mar, amb un pes conjunt de prop de 6.700 tones.

Red Eléctrica calcula que, si es treballa amb torns ininterromputs, es poden instal·lar entre 1.000 i 1.500 metres de cable per hora. L'objectiu és acabar el procés d'estesa al febrer i que abans de l'estiu es puguin fer les proves de subministrament.

El projecte denominat Ròmul, que permetrà fer arribar l'electricitat a les Balears a través d'un cable elèctric, té un pressupost d'uns 375 milions i consta d'una estació conversora a cada extrem del cable (Santa Ponça i Morvedre-Sagunt) per transformar el corrent altern en continu.

Les dues instal.lacions són les úniques d'aquest tipus que hi ha a l'Estat espanyol i només n'hi ha cinc iguals a tot Europa.

Es tracta del primer projecte d'interconnexió elèctrica en corrent continu i la singularitat que té ha fet necessari construir les dues estacions per transformar el corrent altern en continu .

Red Eléctrica ha optat pel corrent continu per fer aquesta connexió elèctrica submarina perquè aquesta tecnologia permet reduir les pèrdues en el transport d'energia a causa de la gran longitud del cable (244 quilòmetres), controlar el flux bidireccional i triplicar la potència transportada respecte a un cable similar en corrent altern.

A la part balear, l'estació, de 220 quilovolts (kV), s'ha situat a Santa Ponça, mentre que a l'altre extrem s'ha triat Morvedre, a Sagunt (València), per construir-hi la instal·lació, en aquest cas de 400 kV.