Economia 17/12/2014

Repsol aprofita la crisi del cru per créixer

Brufau es treu l’espina d’YPF amb la compra de la canadenca Talisman Energy

Mariona Ferrer I Fornells
3 min

MadridLes petrolieres passen per un mal moment. Les seves accions paguen a la borsa la caiguda del preu del cru fins a mínims de fa cinc anys, amb el barril Brent ja per sota dels 60 dòlars. Però Repsol, que també està notant la davallada en el sector -ahir va tancar a l’Íbex-35 en vermell mentre la majoria d’empreses espanyoles obtenien resultats positius-, ha volgut aprofitar el context i treure rèdit de les petrolieres que estan patint més la caiguda en picat del preu del barril de cru.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La companyia presidida per Antoni Brufau va confirmar ahir un pacte per a l’adquisició del 100% del capital social de Talisman Energy per un total 6.640 milions d’euros, més un deute de 3.760 milions d’euros. Els actius a la borsa de la companyia canadenca s’han vist depreciats un 52% aquest any i l’any passat Talisman va tenir unes pèrdues de 1.175 milions de dòlars. Ahir, però, l’operació va disparar gairebé un 50% la petroliera a la borsa canadenca. “Estem davant un bon acord en el moment adequat”, va celebrar el conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, durant la presentació de l’adquisició a la seu de la companyia ahir a Madrid.

Es tracta de la principal compra espanyola a l’exterior dels últims cinc anys i, si la junta general d’accionistes de Talisman confirma el 100% de l’adquisició -fins ara el consell d’administració de la companyia canadenca ha rebut el suport unànime dels accionistes-, significarà que Repsol duplica la seva mida en reserves i producció.

Brufau es treu així l’espina de l’expropiació d’YPF i l’expulsió de l’Argentina i tira, fonamentalment, de la caixa obtinguda de l’acord amb el govern de Cristina Fernández de Kirchner, però també de la seva divisió de GNL, per adquirir l’empresa canadenca. Es tracta d’un total de 10.300 milions d’euros, però Repsol té previst utilitzar-ne en efectiu 6.400 milions. A banda, té prevista l’emissió de fins a 5.000 milions d’euros en bons híbrids per assegurar la seva qualificació creditícia un cop absorbit el deute de Talisman. A llarg termini, també preveu 1.000 milions d’euros en desinversions.

Pel president de Repsol, el gran salt qualitatiu de la compra és la “transformació” i “diversificació” de la companyia, que passarà a enfocar-se, sobretot, en l’exploració i la perforació. L’altre pas és el salt a l’Amèrica del Nord, on Talisman concentra el volum de negoci. Si bé fins ara la meitat de l’exploració i producció ( upstream ) era a l’Amèrica Llatina i un 30% als Estats Units i el Canadà, ara la producció nord-americana significarà la meitat del volum de negoci.

“Estem substituint la caixa que vam cobrar de l’Argentina per una cosa que és molt més global, que portarà aquesta casa a les últimes tendències de les petrolieres. No serà més anglosaxona perquè no abandonarem el nostre esperit, però sí que la meitat dels treballadors del sector upstream vindran del món anglosaxó, i això sí que és un canvi”, va dir Brufau, que va confirmar que si l’acord tira endavant Repsol tindrà una de les seus corporatives més importants a l’estranger a Calgary, al Canadà.

Crítiques a l’impost d’explotació

Repsol considera que la presència en més països de l’OCDE els ha de minimitzar els problemes d’explotació que estan tenint a les Canàries, per exemple. Brufau va avançar que en les pròximes setmanes se sabran els resultats de les primeres exploracions i va criticar l’impost d’explotació a les petrolieres anunciat pel consell de ministres perquè “pot afectar la rendibilitat”. Va criticar, a més, que el govern central decidís fer el pas un cop les prospeccions a les illes “ja estaven en marxa”.

stats