ENERGIA
Economia 30/05/2012

Repsol redueix el dividend per no "sacrificar" el benefici

Joan Faus
2 min
El president de Repsol, Antoni Brufau, ahir en la presentació del nou pla estratègic.

MADRID.Repsol aposta per reduir la política de dividend als accionistes en el primer pla estratègic sense la seva filial, YPF, expropiada pel govern argentí. La decisió es basa sobretot en dos motius, segons va explicar ahir el president de la petroliera, Antoni Brufau: no "sacrificar" el creixement i les qualificacions creditícies per la retribució a l'accionista, que s'ha d'"adaptar" al context actual.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Brufau va explicar, en la presentació del full de ruta de la companyia fins al 2016, que el pay out (percentatge de benefici destinat a dividend) se situarà a partir d'aquest any entre el 40% i el 55%. Fins ara era del 63%. "Als accionistes cal retribuir-los raonablement", va dir, però ja no és sostenible mantenir el dividend d'1,16 euros per acció que es va pagar el 2011 ni les previsions d'increment de la retribució per als pròxims anys. Una disminució que va penalitzar Repsol ahir a la borsa (va caure un 7,17%) i que afectarà especialment La Caixa, que hi té una participació de més del 13%.

El canvi en la política de dividend és una de les actuacions per reduir entre 7.000 milions i 9.000 milions el deute del grup, que actualment suma uns 11.300 milions. L'objectiu de Repsol, un cop surti el deute d'YPF del seu balanç, és tenir un deute de "gairebé zero" l'any 2016.

Descarta sortir de Gas Natural

Per assolir aquesta fita, també preveu la venda de l'altre 5% d'accions pròpies que manté (autocartera), la conversió de preferents en capital i la desinversió en actius no estratègics per uns 4.000 milions. Brufau, però, va voler deixar clar que el grup no es desprendrà de la participació del 31% que té a Gas Natural ni s'hi fusionarà. "Per què hem de vendre un actiu que genera estabilitat, rendibilitat, alts dividends? No hi veig cap lògica en una companyia amb aquesta història de creixement", va declarar.

El pla estratègic de Repsol preveu unes inversions de 19.100 milions entre aquest any i el 2016 amb l'objectiu de gairebé duplicar el benefici al final del període, fins als 3.000 milions. El "motor de creixement" de la petroliera serà l'àrea d'exploració i producció ( upstream ), que rebrà un 80% del total d'inversions i en què considera que existeix una "alta rendibilitat".

El procés judicial per YPF

La nacionalització a l'abril del 51% de Repsol a YPF va centrar bona part de la roda de premsa. Brufau es va mostrar menys contundent que altres vegades. Va dir que espera que el contenciós estigui resolt d'aquí "tres o quatre anys" i que té "actitud de diàleg" i voluntat de negociar.

El directiu català va demanar al govern argentí que llanci una opa sobre el 6% de capital que encara té Repsol a YPF, que podria ampliar-se al 12% si el grup Petersen no paga les garanties del seu deute. I va tornar a treure ferro a la nacionalització de la filial argentina, que aportava un 21% dels beneficis de Repsol. "Aquesta casa és molt més que YPF", va proclamar solemne.

stats