Espanya, més a prop del rescat total

La negativa d'Alemanya, Finlàndia i Holanda a recapitalitzar els bancs espanyols de forma directa deixa sense alternatives el govern de Mariano Rajoy

El govern de Mariano Rajoy manté una ombra d'indefinició sobre si demanarà o no un rescat per a l'economia espanyola, que no s'activarà des d'Europa si des de La Moncloa no es formalitza una petició. Diferents experts consultats per l'ARA –Zsolt Darvas, analista econòmic del CEPS, el professor econòmic de l'escola de negocis IESE Xavier Sanromà o l'analista de Bruegel Cinzia Alcidi– coincideixen que el rescat total d'Espanya s'acosta, i fins i tot que convindria que es demanés el més aviat possible.

L'anunci fet per Alemanya, Holanda i Finlàndia –els països amb major solvència de la Unió Europea– fent-se enrere respecte de l'acord de la cimera del passat juny i negant que es pugui recapitalitzar els bancs espanyols de forma directe, sense passar pels estats,  pot abocar definitivament Rajoy a fer el pas. Aquest moviment enrere suposa que l'ajut europeu ha de passar pels estats, sobre els quals recau l'endeutament que provocarà l'ajut a les entitats financeres (i més dèficit pels interessos d'aquest deute extra). A més, aquests tres països es neguen a què el fons de rescat europeu posi diners si els bancs no poden tornar els diners. Se n'haurà de fer càrrec l'Estat.

Podeu llegir-ho a l' Ara Premium.

Més continguts de