Economia 20/11/2011

'The Guardian' retrata la crisi immobiliària a través del poble de Cadis amb més atur a Europa

El diari britànic reparteix culpes entre el govern socialista a Espanya i critica el paper del sector financer. Parla en concret de La Caixa, a qui culpa d'iniciar una "guerra de préstecs" entre els joves

Ara
2 min

BarcelonaEl diari britànic The Guardian recull un reportatge on retrata els efectes de la crisi espanyola i la seva arrel immobiliària. Ho explica prenent com a exemple Benalup, un municipi de Cadis, que ha passat a tenir el rècord d'atur més elevat no només a Espanya, sinó a Europa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El rotatiu reparteix culpes entre el govern municipal (socialista) i el president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero. També critica el sector financer, que va duplicar les oficines al poble durant els anys de creixement especulatiu.

En concret cita La Caixa, a qui acusa d'iniciar una "guerra de préstecs" entre els joves, que van començar a comprar-se cases i pisos. El regidor socialista Miguel Moguel explica que ara el poble està farcit de cartells de 'Es ven' de Servihabitat, la immobiliària de La Caixa.

Critica que ara els joves, castigats per l'ocupació, no poden assumir la hipoteca i acabant perdent l'habitatge, que a més ha perdut la meitat del seu valor. "Això és injust. No es pot permetre que un banc digui que casa teva val 180.000 euros, et deixi els diners i després se'l quedi per la meitat d'aquesta quantitat", afegeix.

El rotatiu explica com fa anys Benalup tenia una de les ràtios més elevades de cotxes de luxe per habitant i "els BMW i els Audi s'arrengleraven als carrers". El 2004, afegeix el 80% de la població ocupada treballava al sector de la construcció.

A la demarcació de Cadis, un de cada tres treballadors està a l'atur i a Benelup Caritas s'ha convertit en "el principal generador de llocs de feina", segons el propietari d'un bar del poble.

El reportatge del diari també explica com el sector financer va desembarcar al poble, duplicant-se el nombre d'oficines durant els anys de creixement basat en l'especulació immobiliària.

stats