Economia 16/02/2011

Salgado no ampliarà el termini donat a les caixes per reforçar el capital que acaba al setembre

La vicepresidenta econòmica indica que es tractaran igual les caixes que els bancs, el decret no alterarà el model competencial i la capitalització afavorirà les obres socials. Les negociacions amb la CECA i els grups parlamentaris continuen i, quan falten dos dies per a la publicació del decret, Salgado es nega a donar més detalls del seu contingut

Miquel Codolar
3 min

MadridLa vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, ha dit que el termini donat fins al setembre perquè les entitats reforcin el capital per evitar la nacionalització no es modificarà, en contra del que demanen les caixes d'estalvis. En aquest sentit, ha dit que el termini "segueix sent el definitiu". Ha indicat que les negociacions amb la CECA i els grups parlamentaris, en particular PP, CiU, PNB i Coalición Canaria, per buscar un acord continuen, tot i que el decret "està bastant definitit". Ha demanat que tots els negociadors "hi posin de la seva part" perquè "seria bo per a la confiança" en el sistema que el PP hi donés suport. No ha volgut donar més detalls sobre el decret perquè "falten dos dies" per a la seva publicació".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Indica que el govern espanyol tracta igual bancs i caixes

Ha exposat que el procés de reestructuració del sistema financer que el govern espanyol aprovarà divendres no diferenciarà entre bancs o caixes, però a la pràctica els afectarà de manera diferent. El sistema que es seguirà serà l'exigència d'un 10% de solvència a totes les entitats, exceptuant les que tinguin un 20% de finançament majorista, que són els bancs, i que només hauran de tenir un 8% de solvència. Per això ha defensat que "es tracten igual les caixes que els bancs, i només serà el capital majorista el que diferenciarà l'exigència de la solvència".

Salgado sosté que la reforma afavorirà l'obra social

"No hi pot haver obra social sense beneficis", ha indicat Salgado, que ha recordat que l'aportació de les caixes d'estalvis a les seves obres socials s'ha reduït els últims anys per la manca de beneficis. Per això ha argumentat que "cal reforçar la solvència i la credibilitat per obtenir diners per a crèdits a empreses i particulars". El raonament de Salgado ha estat que la reforma comportarà més capital, i aquest capital afavorirà l'obra social. El decret llei de divendres, juntament amb el procés de concentració de 45 a 17 entitats financeres, considera que permetrà que les entitats afrontin amb garanties el nou examen de solvència que passaran abans de l'estiu.

Les competències autonòmiques "no es modificaran"

Salgado ha apuntat que "la supervisió, la solvència del sistema financer, és una competència exclusiva de l'Estat, que l'ha cedit al Banc d'Espanya", i ha assegurat que "competencialment la proposta que plantejarà el govern espanyol no alterarà en res el model actualment existent, li dic per a la seva tranquil·litat absoluta", ha exposat al portaveu d'ERC al Congrés, Joan Ridao, que li ha fet la pregunta al Congrés. Salgado ha afegit que la reforma donarà "més fortalesa, transparència i seguretat" i permetrà "l'accés de les entitats al finançament internacional". Considera que "socialment també tindrà un impacte positiu perquè les entitats ben capitalitzades podran seguir amb beneficis i obra social".

Salgado defensa que el contribuent ha guanyat 3.000 milions d'euros aportant diners a les entitats financeres

La vicepresidenta econòmica ha indicat que el FROB actuarà per evitar "que la urgència per buscar el capital porti a una valoració de l'entitat per sota del seu valor raonable" i ha recordat que "no té cap intenció de permanència", sinó que hi estarà un màxim de cinc anys. Pel que fa a les ajudes a les entitats financeres dels últims mesos, ha indicat que "lluny de tenir cap cost per al contribuent, ha produït uns ingressos de 3.000 milions d'euros" a través de crèdits amb un interès d'entre el 7,75% i el 10%.

Ridao lamenta que "anem cap a un autèntic oligopoli bancari"

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Ridao, durant la seva intervenció ha lamentat que la reforma condueix el sistema financer a "un autèntic oligopoli bancari, amb bancs sense competidors, que exclouran els clients menys lucratius". Ha afegit que "no cal ser un Einstein per dir que la seva voluntat abocarà les caixes a convertir-se en bancs, hauran d'anar al FROB i les vendran als mateixos bancs que ens van portar a la crisi amb la seva irresponsabilitat". Ha defensat la funció històrica de les caixes, que "han promogut l'estalvi popular", i ha dit que la seva eliminació "generarà un problema gravíssim pel que fa a l'estat del benestar" i acabarà amb "un model històric d'èxit". Pel que fa a les competències autonòmiques Ridao ha lamentat que el govern espanyol pretengui eliminar "qualsevol atribució i competència autonòmica pel que fa a la tutela i els òrgans de les caixes". "Estan passant com una compactadora per sobre del sistema de distribució competencial", ha criticat, perquè "el proper decret llei no només eliminarà el dret a vetar el traspàs d'actius a favor dels bancs, sinó qualsevol facultat de supervisió, que passaria a mans del ministeri, deixant a la presència testimonial o de comparsa la presència autonòmica".

stats